Algemene Beleidsverklaring - Toespraak van mevrouw Emmanuelle Poznanski
Mevrouw de burgemeester
Mijnheer de voorzitter
Dames en heren schepenen,
Beste collega's,
Om te beginnen bedanken we u voor het opstellen van de gezamenlijke beleidsnota die is voorgelegd door de meerderheid van Défi-MR-Les engagés-Open VLD.
We willen constructief oppositie voeren en hebben deze gezamenlijke beleidsverklaring dan ook met veel aandacht gelezen.
De lectuur leerde ons dat er een hele reeks positieve maatregelen in staat, waarin wij u zullen steunen – maar we zullen er ook op toezien dat ze wel verwezenlijkt worden.
De socialistische partij benadrukt dat een politiek project niet meteen uiteenzettingen moet bevatten over hoe dit beleid concreet zijn beslag zal krijgen, maar heeft in dit stadium toch haar twijfels over de middelen die zullen worden vrijgemaakt om dit beleid uit te voeren.
Bepaalde maatregelen willen wij zeker toejuichen:
- Meer bepaald het afwijzen van iedere verdere verdichting en van het optrekken van de bouwprofielen. Het doet ons in dat verband plezier dat de gemeente zich aan de kant van de bewoners schaart die worden getroffen door het Triomf Project.
- Het STOP-principe bij de inrichting van de openbare ruimte.
- De verbintenis om een echt gemeenteplein aan te leggen.
- Het versterken van de samenwerking met de SVK's
- Het kosteloos ontlenen van boeken in de gemeentebibliotheken.
Oudergem, verenigd en rigoureus overheidsbeheer
Het verheugt ons vast te stellen dat over de hele lijn wordt voorgesteld de rol van de gemeenteraad te herwaarderen, zodat hij een heus forum voor democratisch debat wordt. In dat kader hopen we dat de debatten terug naar de gemeenteraad worden gebracht en niet worden weggemoffeld in commissies die achter gesloten deuren vergaderen, zonder pottenkijkers en buiten de controle van de Oudergemnaren, zodat ze ontsnappen aan de openbaarheid van de debatten en het besluitvormingsproces. Bijgevolg zult u beslist uw manieren van werken aanpassen zodat de gemeenteraadsleden een echte democratische dialoog kunnen voeren.
Oudergem, een participatieve en transparante gemeente
Het verheugt ons te lezen dat de gemeente investeert in participatief beleid en middelen gaat inzetten om voorzieningen in het leven te roepen die participatie en betrokkenheid van de burgers stimuleren.
Tegelijk is de gemeente evenwel zinnens het uitzenden van de volledige debatten van de gemeenteraad te evalueren in het licht van de kostprijs daarvan in verhouding tot het aantal kijkers. Wij zijn van mening dat de transparantie van de debatten juist kan worden bevorderd door evolutie van de digitale technologie. Het zou betreurenswaardig zijn dat er maatregelen komen om deze uitzending af te schaffen. Die afschaffing zou indruisen tegen de wil van de meerderheid, nl. een beleid te voeren dat als participatiever en transparanter wordt aangekondigd.
Als we kijken naar de struikelblokken van het participatiebudget in de Kleine Wijngaardstraat, zijn we van oordeel dat het eigenlijke principe van het participatiebudget geëvalueerd moet worden alvorens ermee door te gaan.
Huisvesting
Het voorstel van de meerderheid om actieve jongeren die zich in Oudergem vestigen een premie 1.000 euro te betalen, is niet meer dan een one shot. Dit is niet de maatregel die het probleem van het bestaan en de toegankelijkheid van huisvesting in Oudergem zal oplossen.
Veel sociale woningen zijn ongezond en de nota heeft het niet over de intentie om het renoveren van bestaande gebouwen te stimuleren.
Oudergem, een mobiele gemeente
Het hoofdstuk over mobiliteit stelt vast hoe de mobiliteit in Oudergem eraan toe is en wijst op tal van problemen waarmee de Oudergemnaren te maken hebben, maar stelt geen echte structurele alternatieven voor om het verkeer vlotter te maken.
Tijdens de campagne was het programma van de MR zeer ambitieus, aangezien het een hele reeks voorstellen formuleerde om de druk van het autoverkeer te verminderen en de zachte mobiliteit te versterken.
Meer bepaald via de stem van het overleg met de andere bestuursniveaus – Brussels en Vlaams Gewest – en de buurgemeenten. Vergeet immers niet dat Oudergem voor een voldongen feit is gesteld toen de werkzaamheden aan het Leonardkruispunt begonnen. Oudergem heeft ingezien dat het de mobiliteit van onze gemeente niet in zijn eentje kan beheren zonder overleg met de andere bestuursniveaus. In deze gemeenschappelijke beleidsnota wordt niet verwezen naar het organiseren van een gestructureerde dialoog met de verschillende bestuursniveaus om de struikelblokken van het verleden te vermijden.
Vanochtend werd in de pers aangekondigd dat de Leonardtunnel zou worden afgesloten zodat er maar één rijstrook overblijft. Dat gaat heel wat impact hebben op de mobiliteit in Oudergem. Dat moesten we via de pers vernemen en niet van de gemeente, wat ons doet vermoeden dat er overleg is geweest tussen de gemeente en het Vlaams Gewest. Maar de inwoners van Oudergem worden voor een voldongen feit geplaatst.
We zien in de nota niets over de noodzaak om de schoolomgevingen herin te richten door de aanleg van pleinen vóór de scholen, terwijl toch geweten is hoe belangrijk de onmiddellijke omgeving van een school is als het over veiligheid, mobiliteit en luchtkwaliteit gaat.
Het verbaast ons dat de gemeente niet overweegt het gebruik van deelauto's meer aan te moedigen, terwijl het BISA op het tekort aan deelauto's wijst en deze vervoerswijze een echt alternatief vormt.
Het hoofdstuk mobiliteit doet niets anders dan het bestaande mobiliteitsbeleid voortzetten en stelt voor bepaalde reeds bestaande voorzieningen te versterken.
Oudergem, een duurzame gemeente
De gezamenlijke beleidsnota verbindt zich ertoe in gemeentelijke scholen en kinderdagverblijven de voorkeur te geven aan bioproducten en producten uit de korte keten.
De nota mag zich niet beperken tot een louter ecologisch discours dat geen rekening houdt met de bestaansonzekerheid van gezinnen. Bio moet ook betaalbaar blijven. Dat element is in de beleidsnota niet terug te vinden. Tot slot
We merken op dat de algemene beleidsnota meermaals vermeldt dat de gemeente zich zal verzetten tegen beslissingen die door het Gewest worden genomen. Het is te betreuren dat de gemeente geen overleg overweegt met de verschillende bestuursniveaus. Oudergem kan zich als gemeente die een toegang tot Brussel vormt niet in zichzelf opsluiten en moet overleg een kans geven.
Algemeen genomen weerspiegelt de gezamenlijke beleidsnota niet de ambitieuze voorstellen zoals ze stonden in de programma's van de partijen die de meerderheid vormen.
Emmanuelle Poznanski
Voor de PS-fractie
Verder
- Algemene beleidsverklaring
- Algemene beleidsverklaring – voorstelling door Sophie de Vos, burgemeester
- Algemene beleidsverklaring – toespraak van de heer Mathieu Poma voor de Liste de la Bourgmestre -fractie
- Algemene beleidsverklaring – toespraak van mevrouw Valérie Glatigny voor de MR-Les Engagés-Open VLD-cd&v -fractie
- Algemene beleidsverklaring – toespraak van de heer François Lebovy voor de ECOLO-GROEN-fractie
- Algemene beleidsverklaring – toespraak van mevrouw Emmanuelle Poznsanski voor de PS-fractie