In het kader van de energietransitie en om de luchtkwaliteit te verbeteren, zullen in Brussel vanaf 2025 een aantal maatregelen van kracht worden. Deze nieuwe regels zijn bedoeld om de vervuilende uitstoot van verwarming te verminderen en meer efficiënte en milieuvriendelijke installaties aan te moedigen.
Stookolie, gas en niet-conform hout worden geleidelijk aan verboden
Vanaf 1 juni 2025 (datum van installatie) wordt de installatie van stookolieketels verboden (tenzij een vrijstelling wordt verleend). Dit is nodig vanwege hun grote milieu-impact, in het bijzonder hun hoge uitstoot van CO2 en fijnstof, die hoger is dan die van aardgasketels. Als een stookolietank buiten gebruik wordt gesteld, moeten strikte regels in acht worden genomen.
Sinds 1 januari 2025 moeten eigenaars van atmosferische verwarmingsketels of waterverwarmingstoestellen (B11BS) die zijn aangesloten op een collectieve schoorsteen een haalbaarheidsanalyse uitvoeren om vervanging door een efficiënter apparaat te overwegen. Ze moeten ook een lijst verstrekken van alle apparaten die sinds 1 januari 2019 op deze collectieve schoorsteen zijn aangesloten.
Ook sinds 1 januari 2025 mogen alleen nog houtkachels en -ketels (met houtblokken, pellets, briketten enz.) worden geïnstalleerd die voldoen aan de Europese Richtlijn 2009/125 inzake ecodesign. Zo worden niet-conforme tweedehandstoestellen buiten gebruik gesteld. Deze normen garanderen een betere brandstofefficiëntie en minder uitstoot van schadelijke deeltjes. Sinds het begin van het jaar mogen er ook geen aardgasketels meer worden geïnstalleerd in projecten die uitsluitend bestaan uit nieuwe of nieuw gelijkgestelde EPB-eenheden, als de bouwvergunning na de deadline van 1 januari wordt ingediend.
Tot slot geldt de eis om leidingen thermisch te isoleren nu voor alle verwarmingsleidingen boven 35°C. De eis heeft voornamelijk betrekking op leidingen met een diameter van meer dan 20 mm die zich buiten verwarmde ruimten bevinden en moet vóór 31 december 2025 worden geïmplementeerd. Deze maatregel levert een snel rendement op: de energiebesparingen die zo worden gerealiseerd, leveren over het algemeen een rendement op in minder dan 5 jaar.
Meer info