Alle news
NIeuwe meerderheid: prioriteiten

07/01

De Lijst van de Burgemeester DéFI en de Lijst MR - Les Engagés - Open-VLD - CD&V verbinden zich ertoe Oudergem de komende zes jaar te besturen

Een ambitieus, voorbeeldig en duurzaam bestuur voor Oudergem: de prioriteiten van de nieuwe meerderheid

Oudergem, 27 november 2024 – De nieuwe gemeentelijke meerderheid, bestaande uit de Lijst van de Burgemeester DéFI en de Lijst MR - Les Engagés - Open-VLD - CD&V zal zich zes jaar lang engageren in het teken van ambitie, begrotingsdiscipline, duurzaamheid en burgerparticipatie. Samen stellen deze partners de levenskwaliteit van de Oudergemnaars centraal bij hun prioriteiten.

Iets meer dan een maand na de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober heeft DéFI zijn absolute meerderheid opengesteld voor de Lijst MR - Les Engagés - Open-VLD - CD&V en daarmee gehoor gegeven aan de oproep van de kiezers van Oudergem. Deze nieuwe partner behaalde immers de op één na hoogste score met 22,92%, na de Lijst van de Burgemeester DéFI die 47,05% behaalde. Vandaag verenigen deze twee lijsten zich om een sterke, coherente en verantwoordelijke meerderheid te vormen die Oudergem zal besturen. De partners verbinden zich ertoe te werken in een geest van constructieve samenwerking voor het algemeen welzijn van Oudergem door systematisch de voorkeur te geven aan een langetermijnvisie boven de verkiezingsperiode via een ambitieus meerderheidsakkoord.

Een verantwoord financieel beheer

Oudergem blinkt al bijna een halve eeuw uit in begrotingsdiscipline en staat garant voor de laagste belastingen in Brussel. De nieuwe meerderheid zal deze traditie voortzetten door de begrotingen in evenwicht te houden, de schulden onder controle te houden en de beschikbare middelen te maximaliseren. De voorkeur wordt gegeven aan een hoog investeringsniveau ten dienste van de Oudergemnaars, en onnodige uitgaven, zoals politieke kabinetten of bedrijfswagens zijn nog steeds verboden, wat aantoont dat de partners de plicht hebben om het goede voorbeeld te geven.

Duurzame en inclusieve ontwikkeling

De partners verbinden zich ertoe om de koolstofvoetafdruk van de gemeente te verminderen dankzij het Klimaatactieplan en concrete initiatieven zoals het inrichten van koelte-eilanden, te beginnen met het  Vriendschapsplein, en de productie van hernieuwbare energie in gemeentegebouwen. Daarnaast zullen zij steun verlenen aan de lokale economie via het label "handelaars van Oudergem", aan de verenigingssector via de oprichting van het verenigings- en solidariteitshuis, en zullen zij een Beroepenfestival organiseren om jongeren te begeleiden bij hun toekomstige beroepsleven.

Stedenbouw en levenskwaliteit

De meerderheid zal elke buitensporige verdichting afwijzen en erop toezien dat het evenwicht in de wijken en de levenskwaliteit van de bewoners behouden blijft. De openbare ruimten worden gerenoveerd zodat voetgangers, personen met beperkte mobiliteit en fietsers voorrang krijgen.

Meer netheid en veiligheid

In Oudergem zullen de straten nog steeds 7 dagen op 7 worden schoongemaakt en wordt een nultolerantiebeleid toegepast voor overlast. Op het gebied van veiligheid zal de aanwezigheid van politie en gemeenschapswachten worden uitgebreid, terwijl er bijzondere aandacht zal worden besteed aan leegstaande gebouwen om kraakpanden tegen te gaan.

Duurzame mobiliteit

De toekomst van het Herrmann-Debrouxviaduct blijft een belangrijk dossier. De gemeente zal alternatieve vormen van mobiliteit eisen, zoals ontradingsparkeerplaatsen en snel vervoer, voordat veranderingen worden aangebracht aan de stadsboulevard en vastgoedprojecten. De Oudergemnaars zullen nauw betrokken worden bij de beslissingen over dit cruciale dossier.

Onderwijs, jongeren en huisvesting

De partners zullen sterk blijven investeren in onderwijs en kinderopvang. Zo wordt in Oudergem een vijfde gemeentelijk kinderdagverblijf ingehuldigd, wordt hetSscholencentrum Le Pré des Agneaux uitgebreid, en wordt het onderwijsaanbod aangevuld met leermodules rond digitale technologie en kritisch denken. Op het gebied van huisvesting zal de gemeente haar aanbod betaalbare woningen verder ontwikkelen, samenwerken met de sociale verhuurkantoren en een premie van 1.000 euro invoeren voor jonge werknemers die zich in de gemeente vestigen.

Cultuur en sport voor iedereen

De site van het Rood Klooster zal worden omgevormd tot een grote culturele en educatieve pool, met gerenoveerde kunstenaarsateliers en tentoonstellingsruimten. Meertaligheid en samenwerking tussen de verschillende initiatieven van de taalgemeenschappen zullen worden aangemoedigd. Toegang tot sport voor iedereen wordt een prioriteit, wat de lokale dynamiek versterkt.

Meer burgerparticipatie

De meerderheid zal een onafhankelijk bewonerscomité oprichten om haar acties te evalueren, en zal digitale tools beschikbaar stellen voor burgers, zodat zij actief kunnen deelnemen aan gemeentelijke projecten. Transparantie, dialoog en toegankelijkheid blijven centraal staan bij deze participatieve benadering.

 

"Dit ambitieuze programma weerspiegelt onze onafgebroken inzet voor de Oudergemnaars: een verantwoord beheer garanderen, de levenskwaliteit die de trots is van onze gemeenschap behouden, en bouwen aan een duurzame toekomst voor iedereen. We hebben de intentie om nauwgezet en innovatief te werk te gaan, zonder daarbij de behoeften en ambities van onze burgers uit het oog te verliezen. Samen maken we van Oudergem een voorbeeldgemeente, waar elke beslissing wordt genomen met het welzijn van de huidige en toekomstige generaties voor ogen", benadrukt Sophie de Vos, burgemeester van Oudergem.

"De groep MR - Les Engagés - Open VLD - CD&V is trots om met haar partner samen te werken aan een project dat de levenskwaliteit in onze gemeente wil behouden en ontwikkelen, zodat alle inwoners van Oudergem zich kunnen ontplooien", zegt Valérie Glatigny, leidster van MR.

"We zijn verheugd over de openheid van de Lijst van de Burgemeester, die deze ambitieuze overeenkomst mogelijk heeft gemaakt. Bij dit project gaan de waarden van vrijheid, initiatief en gedeeld bestuur hand in hand met die van duurzaamheid, solidariteit en gelijkheid", benadrukt Martin Willemart, leider van Les Engagés.

Samenstelling van het college

Sophie de Vos, DéFI, blijft burgemeester. Zij neemt Algemeen Bestuur, Politie, Preventie, Cultuur, Burgerparticipatie en Milieu op zich.

Éloïse Defosset, DéFI, eerste schepen, is verantwoordelijk voor Burgerlijke Stand, Bevolking, Gemeentelijke Infrastructuren, Grote Projecten, Sport en Franstalige Bibliotheken.

Matthieu Pillois, DéFI, tweede schepen, is verantwoordelijk voor de Openbare Ruimte (Openbare Werken, Wegen, Openbare Netheid, Groendienst), Stedenbouw en Jongeren.

Florence Couldrey, DéFI, derde schepen, is bevoegd voor Kinderopvang, Ouderschap, Gezondheid en Dierenwelzijn.

Martine Maelschalck (2024-2027), MR - Martin Willemart (2027-2030), Les Engagés, vierde schepen, is verantwoordelijk voor Werkgelegenheid, Beroepsopleiding, Lokale Economie, Mobiliteit, Europese Zaken en Gelijke Kansen.

Stéphanie Paulissen, DéFI, vijfde schepen, is belast met Onderwijs (inclusief Buitenschoolse Activiteiten en de Academie), Maatschappelijk Welzijn en Ouderen.

Michel Blampain, DéFI, zesde schepen, neemt Huisvesting, Grondregie en Evenementen voor zijn rekening.

Philippe Adriaenssens, Open VLD, zevende schepen, is verantwoordelijk voor Nederlandstalige Zaken (inclusief Nederlandstalige Bibliotheken en Nederlandstalige Cultuur) en IT.

Didier Molders, DéFI, wordt de nieuwe voorzitter van het OCMW.