Alle news
Illustratie

16/10

Internetfraude: de politie richt een nieuwe gespecialiseerde eenheid op

De criminaliteit in Oudergem daalt, maar één fenomeen neemt toe: internetfraude.

"Het aantal klachten gaat in stijgende lijn sinds de coronaperiode", aldus Laurent Masset. "Het probleem is dat het moeilijk is om de daders te pakken: onderzoeken naar cybercriminaliteit leveren zelden iets op". De beste oplossing is dus preventie.

"We moeten niet denken dat dit alleen geldt voor oudere mensen of mensen die minder goed overweg kunnen met digitale technologie. De meest voorkomende fraudes betreffen identiteitsfraude met de naam van een openbare instelling: de daders sturen een valse factuur per e-mail of sms, met een betaallink die leidt naar een – vaak zeer goed nagemaakte – replica van een bankwebsite." Veel mensen trappen erin, al zijn dergelijke valkuilen gemakkelijk te herkennen.

Afgelopen voorjaar heeft de politie een nieuwe eenheid opgericht: de CYPA-cel. Deze cel organiseert infosessies waar slachtoffers naar worden verwezen om hun te leren hoe ze internetfraude kunnen herkennen en vermijden. "Dit is een eerste initiatief, maar andere maatregelen zullen volgen", aldus het kabinet van de burgemeester. "Net als bij inbraken is preventie de beste manier om internetfraude te bestrijden, in plaats van achteraf problemen te moeten oplossen."