De laatste statistieken liegen er niet om: de dalende trend van de criminaliteit zet zich voort in Oudergem. Na een daling van 7% in 2023 was er ook in de eerste zes maanden van 2024 een daling van 8%. De trend is nog meer uitgesproken voor inbraken: sinds 2022 zien we een daling van bijna 22%.
"De criminaliteit in Oudergem verschilt sterk van wat we elders in Brussel zien", aldus het kabinet van de burgemeester. "Globaal gezien is Oudergem 34% veiliger dan het gemiddelde van de andere Brusselse gemeenten. Het grootste probleem blijft het aantal inbraken. Maar zelfs op dat vlak zien we de afgelopen tweeënhalf jaar een gestage daling."
Volgens Laurent Masset, woordvoerder van de politiezone, is de daling in Oudergem – ook al moeten de cijfers voor 2024 nog worden bevestigd – te verklaren door twee factoren: de intensievere aanwezigheid van de politie in de wijken en de installatie van een nieuw type camera. De gemeente beschikt over ongeveer tien vaste camera's. Daarnaast zijn er 4 tijdelijke vaste camera's in de politiezone en 10 camera's van safe.brussels, die regelmatig worden verplaatst naargelang de behoefte. "De camera's worden geplaatst in gebieden waar misdrijven worden vastgesteld of waar veel voetgangers zijn en de kans op diefstal groter is. De teams van de directie Nabijheidspolitie monitoren de geregistreerde feiten en beslissen om camera's te plaatsen zodra er een potentieel risico is, of om ze te verwijderen als ze niet langer nodig zijn".
Deze camera's dienen niet alleen als afschrikmiddel, maar maken het ook mogelijk om misdaden op te sporen en verdachten te identificeren. Dit is de taak van de FLAG. Deze elite-eenheid werd opgericht in 2011 en is gespecialiseerd in bewaking en misdaadonderzoek. "Dag en nacht worden er teams ingezet in verschillende delen van de gemeente. Ze zijn er om mensen te waarschuwen en om verdachten op heterdaad te betrappen". "Ook al is deze daling bemoedigend, elke inbraak is er nog altijd één te veel", luidt het op het kabinet van de burgemeester. "Voor de slachtoffers is het een zeer traumatische ervaring. De beste oplossing is dus preventie."
Alle specialisten in preventietechnologie zijn het erover eens: woningen zijn vaak slecht beveiligd. Een paar eenvoudige ingrepen kunnen het risico op inbraak aanzienlijk verkleinen. "De gemeente biedt gratis audits en zelfs subsidies voor huisbeveiliging tot 400€. Jammer genoeg is er weinig vraag naar."