Alle news
illustratie

27/09

Verboden paddenstoelen te plukken

Alle paddenstoelen samen in een atlas

De 'Paddenstoelenatlas van Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest' bespreekt maar liefst 1.255 soorten die voorkomen in het Brussels Gewest. Zelfs in het stadscentrum stelde men de aanwezigheid van paddenstoelen vast, waaronder af en toe een zeldzame soort.

In deze atlas, een uitgave van Natuurpunt die werd voorgesteld in oktober 2011, staan alle bekende waarnemingen sinds 1980. Van de opgetekende soorten blinken er sommige uit omdat ze zo zeldzaam zijn. 26 soorten komen bijvoorbeeld voor in Brussel, maar niet in Vlaams-Brabant. Voor één soort (Geopora cervina) gaat het om de eerste waarneming ervan in België!

Het bijzonder paddenstoelenrijke Zoniënwoud

De grootste soortenrijkdom werd vastgesteld in het Zoniënwoud. Het Zoniënwoud en de bossen van het Brussels Gewest alleen al zijn goed voor meer dan 900 soorten paddenstoelen.

Deze zwammenrijkdom is te verklaren door de omvang van het bos, door het feit dat het al vele tientallen jaren relatief ongemoeid is gelaten en door de bescherming die het grootste deel van het grondgebied krijgt.

De bossen vormen een waar schuiloord voor paddenstoelen en worden daarom beschouwd als de beste  standplaats  voor houtetende paddenstoelen in de Benelux.

We mogen ook niet vergeten dat meer dan twee derde van de in de Brusselse bossen voorkomende paddestoelensoorten relatief tot zeer zeldzaam is. Het is dus belangrijk om ze te beschermen.

Verboden paddenstoelen te plukken

In Brussel heeft men zeer strenge verbodsmaatregelen ingevoerd omwille van het grote aantal bezoekers in de bossen. Vertrappeling en plukken zijn de grootste vormen van verstoring.

Samen met luchtvervuiling vormen deze verstoringen een bedreiging voor de biodiversiteit , het overleven van de ecosystemen en dus de gezondheid van het bos.

Vergeet niet dat we door een paddenstoel te plukken zijn voortplantingsorgaan weghalen...

Meer