illustratie

09/10 au 10/10

Pet Sitting - opleiding

De opleiding wordt in het Frans gegeven

Neem op 9 en 10 oktober deel aan de opleiding PET SITTING.

Wist je dat Oudergem met 3.496 honden geregistreerd op DOG ID in 2023 de vierde gemeente is met de meeste honden per inwoner?  Oudergem telt ook 2.124 katten. Een verblijf in het ziekenhuis? Een reis naar het buitenland en niemand om voor je huisdier te zorgen? Het is hartverscheurend. Natuurlijk zijn er hondenpensions. Maar het is niet altijd gemakkelijk om een plekje te vinden, en sommige mensen geven er de voorkeur aan om hun huisdier een gezinsleven te bieden als ze weg zijn. De term “pet sitting” komt uit het Engels en is samengesteld uit de woorden “pet” en “sitting”. Het is ook gemodelleerd naar de term babysitten. Het betekent simpelweg voor een huisdier zorgen tijdens de afwezigheid van de eigenaar. We kunnen het ook hebben over dog sitting, het zorgen voor een hond, of cat sitting, het zorgen voor een kat.

In Oudergem willen we de onderlinge hulp tussen de Oudergemse bevolking ontwikkelen. Maar dierenoppas, zelfs voor een dag, is niet iets dat je kunt improviseren.  Daarom lanceren we een introductie tot occasioneel oppassen. Het doel is om toekomstige dierenoppassers de juiste vragen te laten stellen voor ze een dier aannemen en om de juiste reflexen aan te leren.

Het is belangrijk om de gewoonten van je huisdier te kennen, goede gewoonten onder de knie te krijgen, het risico op ongelukken te verkleinen en de tekenen van noodsituaties op te sporen waarvoor een bezoek aan de dierenarts nodig is. Oppas zijn betekent vooral van dieren houden. Het vereist aandacht en geduld. Je moet goed kunnen luisteren, onafhankelijk en verantwoordelijk zijn. Je zorgt voor het leven van een ander levend wezen. Het is dus geen activiteit om lichtvaardig op te vatten. Op dit moment is deze activiteit niet beschermd of gereguleerd. Er is geen opleiding vereist. Er is geen vergunning nodig. Bij Oudergem is dierenwelzijn essentieel. Daarom bieden wij u, naast de opleiding, een standaardovereenkomst aan tussen particulieren die hun dier willen laten verzorgen, betaald of onbetaald.

 

Inschrijvingsformulier