Terwijl sommige mensen verwonderd zijn als ze een vos zien, hebben andere een irrationele angst voor het dier. Hoewel hij al zo'n veertig jaar voorkomt in de halfstedelijke gemeenten van Brussel moet hij nog steeds opboksen tegen foutieve vooroordelen.
Bovenaan de lijst van bezwaren staat zijn potentiële agressiviteit. "Vergeet niet dat er in Brussel nog nooit een aanval op een mens is geregistreerd", aldus de dienst Leefmilieu. "De vos, die van nature schuw is, is ook geen roofdier voor katten, maar jaagt vooral op kleine knaagdieren." In dat opzicht is hij een echte bondgenoot van de mens, want één vos kan maar liefst 6000 muizen per jaar naar binnen spelen.
Draagt hij ziektes over? Misschien wel. Maar de vossen in Brussel worden regelmatig gecontroleerd, wat betekent dat ze in goede gezondheid verkeren. Tot slot zou er ook nog een overpopulatie zijn. "Vossen zijn territoriale dieren, een gedrag dat de groei van hun populatie beperkt. De beschikbaarheid van voedsel kan echter wel van invloed zijn op de grootte van de families, en dan vooral in steden".
Maar wat doe je als je oog in oog komt te staan met een vos of als een familie heeft besloten om haar hol in uw tuin te maken? "Er zijn twee essentiële regels om op een gezonde manier met de vos samen te leven: benader hem niet en voer hem niet. Het is belangrijk om voer voor huisdieren binnen te houden en om stevige bakken te gebruiken voor organisch afval". Met andere woorden, laat ze gewoon rustig hun gang gaan en maak van de gelegenheid gebruik om ze vanop een afstand te observeren.
Vergeet niet dat de vos een beschermd dier is. Het is dan ook ten strengste verboden om hem te vangen, laat staan om hem te doden.
Meer info