Alle news
Illustratie

14/08

Een koelte-eiland vriendschapsplein

Het renovatieproject van het Vriendschapsplein zit al enkele maanden in de pijplijn en gaat een nieuwe fase in. De gemeente heeft onlangs het adviesbureau Agora de opdracht gegeven om het plein aangenamer en vooral frisser te maken.

"Het Klimaatplan van de gemeente Oudergem heeft het Vriendschapsplein aangeduid als een hitte-eiland", aldus de dienst Openbare Ruimte. "Doordat er te veel verharding is, wordt de warmte van de zon vastgehouden en ontstaat er een hitte-eilandeffect". Het plein opfrissen is dan ook een van de doelstellingen van de renovatie. Er zal veel vegetatie worden geplant om voor schaduw te zorgen, waardoor de temperatuur op warme dagen met enkele graden zal dalen. "Verder zal er ook bijzondere aandacht worden besteed aan de insijpeling van water in de grond. Mede dankzij de evapotranspiratie van de bomen zal dit ervoor zorgen dat oververhitting wordt tegengegaan". Het plein zal ook zo ingericht worden dat voorbijgangers er graag even halt willen houden.

Leuk om weten is dat Agora op COP 28 aan de haal ging met de 'Grand Prix de Rénovation Urbaine' ('Grote Prijs voor Stadsrenovatie) voor zijn werk aan de Bia Bouquetsquare in Vorst. Mooie vooruitzichten voor de werkzaamheden die pas vanaf 2026 van start zullen gaan.