Alle news
De gemeente activeert haar hitteplan

27/07

De gemeente activeert haar hitteplan

Met het oog op mogelijke hittegolven deze zomer heeft de gemeente een hitteplan opgesteld. In de hele gemeente zal een bewustmakingscampagne worden opgezet en zullen preventieve maatregelen worden genomen om de bevolking en de meest kwetsbare personen te beschermen tijdens periodes van intense hitte.

"In België is een hittegolf een periode van minstens vijf opeenvolgende dagen met minstens 25°C, waarvan drie met een maximumtemperatuur van minimaal 30°C", aldus Mourad Daoudi, verantwoordelijke van het Huis van Preventie en Solidariteiten. "Zoals we de afgelopen jaren hebben gezien, zijn hittegolven onvoorspelbaar en moet de gemeente klaar zijn om te reageren. Deze hittegolven zijn niet alleen risicovol voor de gezondheid van ouderen en jonge kinderen, maar ook voor die van sociaal geïsoleerde personen en iedereen die zware fysieke inspanningen levert tijdens het werk ".

Met onze communicatiecampagne richten we ons op preventieve maatregelen - voldoende drinken, een frisse douche nemen, onnodige inspanningen vermijden, enz. "Bij een hittegolf is solidariteit essentieel. Een kort bezoek of zelfs een telefoontje kan al genoeg zijn om te informeren naar de gezondheid van uw geliefden en om het gevoel van isolement te doorbreken, al is het maar voor een paar minuten".

Tijdens warmtepieken zullen op strategische punten in de gemeente specifieke acties worden ondernomen, voornamelijk in de vorm van 'koelte-eilanden'. "De zaal 'Houlette' zal open zijn om de meest kwetsbaren op te vangen, er zal water worden uitgedeeld op plekken waar veel mensen komen en de gemeenschapswacht zal huisbezoeken afleggen bij mensen die als risicogroep worden beschouwd." Tot slot wordt er een speciaal gratis nummer geactiveerd, meer bepaald 0800 35 179. Het hele programma wordt gecoördineerd door de dienst Preventie, het OCMW en de dienst Maatschappelijke Dienstverlening.