Alle news
Wegenwerken leonardkruispunt

17/07

Leonardkruispunt - info

Hinder op buitenring tussen 29 juli en 18 augustus

De aannemer werkt tussen 29 juli en 18 augustus gedurende twee weken aan de tunnelingang van de buitenring richting Zaventem. De betonnen zijwanden krijgen een onderhoud. Eerst wordt het verouderde beton verwijderd. Nadien wordt de wapening geplaatst. Om aan de zijwanden te kunnen werken, heeft de aannemer voldoende ruimte nodig. Daarom wordt er tijdens de werken een rijstrook ingenomen. Het verkeer van Waterloo naar Zaventem kan dan enkel over de linkerrijstrook door de tunnel rijden.

Lees meer over de hinder

Hinder op binnenring tot half november    

De afgelopen dagen hebben veel mensen in de file gestaan op de binnenring en in de ruime omgeving van het Leonardkruispunt. Sinds 13 juli beschikt het verkeer dat van de binnenring de E411 richting Namen neemt opnieuw over een ‘eigen’ rijstrook. De verwachting is dat daardoor de hinder op de binnenring wat zal afnemen. Maar zelfs met deze bijkomende rijstrook, zal  de hinder op de binnenring aanhouden tot half november.     

Tunnel afsluiten is noodzakelijk

De koker van de binnenring is afgesloten, omdat de betonnen vloerplaat geen onderhoud kan krijgen terwijl er nog verkeer door de tunnel rijdt. Er moeten immers over de hele oppervlakte van 6000 vierkante meter herstellingen gebeuren. Op 10 en 11 juli werd op die oppervlakte 15 cm asfalt afgefreesd, zodat het onderhoud kan beginnen. Als het onderhoud van de vloerplaat achter de rug is, komt er bovenop de vernieuwde vloerplaat een nieuwe wegopbouw in asfalt.

Van Waterloo naar Oudergem via Vierarmenkruispunt of afrit Maleizen

De linksafslagbeweging van Waterloo naar Oudergem is afgesloten tot half november. Het verkeer moet ofwel via het Vierarmenkruispunt rijden, ofwel doorrijden tot aan het op- en afrittencomplex van Maleizen. Wegen en Verkeer vraagt expliciet om niet te keren in Jezus-Eik. Aan het op- en afrittencomplex en de Kersenbomenlaan is het namelijk vaak al heel druk. Bekijk de omleidingsroute en andere rijroutes die deze zomer gelden in de hinderfiche.

Vanaf najaar 2024 werken aan tunnel van de E411

In het najaar starten er ook onderhoudswerken aan de tunnel van de E411 en aan de fiets- en paardentunnel onder het Leonardkruispunt. De werken in de tunnel van de E411 zullen zeker duren tot de zomer van 2025 en mogelijk nog later. Updates over de werken worden bekendgemaakt via deze nieuwsbrief en de website.

Agentschap Wegen en Verkeer

 

 


De gemeente Oudergem is nog steeds op zoek naar oplossingen om de overlast van deze werf te beperken en heeft het volgende voorgesteld:

  • Gratis ontradingsparkings in de GEN-zone alsook gratis parkeerplaatsen bij NMBS-stations;
  • Een verhoogd aanbod van het openbaar vervoer (NMBS, TEC, De Lijn) vanuit Vlaanderen en Wallonië;
  • Omleidingen naar NMBS-stations die met de S-trein voor een verbinding zorgen met het centrum van Brussel;
  • Handhaving van de maximale capaciteit van het openbaar vervoer, zelfs buiten de spitsuren;
  • Een verlenging of zelfs de aanleg van nieuwe busbanen voorbij het Leonardkruispunt en zelfs tot in Waver, bijvoorbeeld;
  • Openstellen van busbanen voor carpoolen waarbij controles worden uitgevoerd via camera's of door politieagenten;
  • Uitgebreidere werktijden op de werf om ook in het weekend te kunnen werken;
  • Werkzaamheden aan de verkeerslichtfasen op belangrijke kruispunten, met name het kruispunt Vorst x Herrmann-Debroux, om de verkeersdoorstroming te verbeteren. 

 

Plan NL fermetures