Alle news
Gedeelde begroting 2023: hoe ver staan de bekroonde projecten?

17/07

Gedeelde begroting 2023: hoe ver staan de bekroonde projecten?

Op 31 januari werden de 31 geselecteerde projecten voor de tweede gedeelde begroting van de gemeente officieel bekendgemaakt. De wedstrijd van dit jaar bevestigde de interesse van de inwoners van Oudergem in dit participatie-initiatief, met 266 ingediende projecten en 2.314 stemmers. Maar hoe gaat het vijf maanden later met de bekroonde projecten?

"Het gaat heel goed", zegt Sarah Touil, coördinator van de burgerparticipatie. "Er zijn al drie projecten voltooid. Het betreft de verdeling van nestkastjes voor vogels, de aanleg van een wild grasveld op de Herdersstaflaan, vlak naast de speeltuin, en de bevordering van biodiversiteit op het speelplein Sint-Anna.

Negentien andere projecten zijn reeds opgestart of al in een verdere fase. "We hebben er vertrouwen in dat nog een zestal projecten voltooid zullen zijn tegen de start van het nieuwe schooljaar. Ik denk in het bijzonder aan de educatieve ruimte rond bestuivende insecten in het Koninklijk Atheneum en de vergroening van de 40 bushokjes van de gemeente, een van de belangrijkste projecten van deze editie." Drie bushokjes zijn al vergroend, meer bepaald op de Invalidenlaan, de Herdersstaflaan en de Beaulieulaan. De andere zullen niet op zich laten wachten. "Het gekozen model is een plantenboog met klimplanten die de staanders bedekken."

Deze zomer kunt u ook een vleermuisverblijf of insectenhotel bestellen. De aantallen zijn beperkt. Vergeet niet om te reserveren via de website van de gemeente: www.oudergem.be.

Bestellingen worden in de herfst verdeeld. Ten slotte zijn er voor de overige negen projecten nog gesprekken gaande met de projectbeheerders en/of de verschillende belanghebbenden. Alle details over de vorderingen zijn te vinden op het platform wij.oudergem.be. Alle gekozen projecten zouden normaal gezien in de loop van 2025 afgerond moeten zijn.