Alle news
Wegenwerken leonardkruispunt

30/06

Leonardkruispunt - deze zomer

Deze zomer werkt het Agentschap Wegen en Verkeer druk verder aan de renovatie van de Leonardtunnel op de Brusselse ring (R0). Vanaf begin juli gaat de volgende fase van start: de renovatie van de vloerplaat onder de tunnels. Dat zal vooral voor hinder zorgen op de binnenring voor de Leonardtunnel, met vertragingen van 30 minuten tot een uur.

12.000 vierkante meter vloerplaat

De komende maanden werkt de aannemer aan de vloerplaat van de tunnels van de binnen- en buitenring. De vloerplaat is de fundering van de tunnel, waar de rijweg op rust. Boven op de vloerplaat komt een waterdichte laag en gietasfalt, met daarboven de onder- en bovenlaag van het wegdek in asfalt. Alles samen wordt een oppervlakte van twaalfduizend vierkante meter aangepakt. Eerst is de tunnel van de binnenring aan de beurt, daarna die van de buitenring.

Vertragingen op de binnenring

Vanaf begin juli zal dit vooral voor hinder zorgen voor het verkeer op de binnenring. Het verkeer kan nog altijd doorrijden, maar op de binnenring richting Waterloo rij je bovengronds over één rijstrook in plaats van twee. Dat betekent ernstige vertragingen van 30 minuten tot een uur voor al het verkeer op de binnenring. Ook wie via de binnenring de E411 oprijdt richting Namen of Oudergem, zal deze zomer geregeld in de file staan.

Omleidingen voor verkeer tussen Waterloo en Oudergem

Niet enkel de tunnel van de binnenring gaat toe, ook de verbinding tussen de buitenring en de E411 richting Herrmann Debroux / Oudergem wordt begin juli afgesloten. Concreet zal het tot eind oktober niet meer mogelijk zijn om komende van Waterloo de E411 op te rijden richting Oudergem. Het verkeer volgt daarom een van deze alternatieven: 

  • Ofwel rij je de buitenring af in Groenendaal.
  • Ofwel rij je verder door naar het Vierarmenkruispunt om daar de buitenring te verlaten.
  • Ofwel kan je keren aan het Vierarmenkruispunt om via de binnenring terug te rijden naar het Leonardkruispunt en zo naar Oudergem te rijden.

De aansluiting tussen Herrmann Debroux / Oudergem en de binnenring richting Waterloo was al afgesloten. Dat blijft zo tot eind oktober.

Ernstige hinder op buitenring gedurende twee weken

Tussen 29 juli en 18 augustus zal er bovendien ernstige hinder zijn voor het verkeer van de buitenring, dus het verkeer dat van Waterloo komt en richting Zaventem rijdt. Die bestuurders zullen gedurende twee weken (tussen 29 juli en 18 augustus) maar over één rijstrook kunnen rijden in plaats van twee. De exacte planning moet nog bepaald worden, maar wordt zodra bekend gecommuniceerd via de nieuwsbrief en op de webpagina.

Langere levensduur voor tunnels onder Leonardkruispunt

Onder het Leonardkruispunt liggen twee tunnels: een van de Brusselse ring en een van de E411. De tunnels dateren van de jaren zeventig en tachtig. Om de levensduur van de tunnels te verlengen, is een intensieve renovatie noodzakelijk. Het Agentschap Wegen en Verkeer herstelt de betonnen structuur van wanden en plafond en vernieuwt de volledige uitrusting, van de verlichting en ventilatie tot alle pictogrammen.


De gemeente Oudergem is nog steeds op zoek naar oplossingen om de overlast van deze werf te beperken en heeft het volgende voorgesteld:

  • Gratis ontradingsparkings in de GEN-zone alsook gratis parkeerplaatsen bij NMBS-stations;
  • Een verhoogd aanbod van het openbaar vervoer (NMBS, TEC, De Lijn) vanuit Vlaanderen en Wallonië;
  • Omleidingen naar NMBS-stations die met de S-trein voor een verbinding zorgen met het centrum van Brussel;
  • Handhaving van de maximale capaciteit van het openbaar vervoer, zelfs buiten de spitsuren;
  • Een verlenging of zelfs de aanleg van nieuwe busbanen voorbij het Leonardkruispunt en zelfs tot in Waver, bijvoorbeeld;
  • Openstellen van busbanen voor carpoolen waarbij controles worden uitgevoerd via camera's of door politieagenten;
  • Uitgebreidere werktijden op de werf om ook in het weekend te kunnen werken;
  • Werkzaamheden aan de verkeerslichtfasen op belangrijke kruispunten, met name het kruispunt Vorst x Herrmann-Debroux, om de verkeersdoorstroming te verbeteren. 

 

Plan NL fermetures