Alle news
nieuwe Verenigingshuis

17/07

Werken aan het nieuwe Verenigingshuis officieel gestart

Het wordt de thuisbasis van de dienst Preventie en van verschillende Oudergemse verenigingen

Samen met de renovatie van Rood Klooster en de oprichting van een nieuw cultureel centrum is dit een van de belangrijkste projecten van de gemeente in de afgelopen jaren. Eind maart legde de gemeentelijke overheid de eerste fundamenten voor het toekomstige Verenigingshuis.

Het budget bedraagt 7,5 miljoen euro en het huis wordt gevestigd aan de Triomflaan 160, vlakbij Delta. Het doel? Het Preventiehuis, verschillende sociale verenigingen en een inclusieve  kinderopvang samenbrengen op één plek. Doel: het preventiebeleid en de ondersteuning van gezinnen versterken.

"Voor het Preventiehuis zijn de huidige lokalen te krap geworden", aldus het kabinet van de burgemeester. "Met een oppervlakte van 1.600 m2 en aangepaste ruimtes zal het nieuwe gebouw een beter onthaal en uitgebreidere diensten kunnen bieden aan de bewoners."

Het Preventiehuis zal beschikken over een grote polyvalente zaal van 125 m2. Het inclusieve kinderdagverblijf "Le Petit Pavillon" zal na zijn intrek in het nieuwe gebouw zijn capaciteit kunnen optrekken van 12 naar 21 kinderen. Het zal de helft van de begane grond en de eerste verdieping in beslag nemen, met een mooie tuin en een keuken.

"Deze inclusieve crèche is in het bijzonder bedoeld voor kinderen van wie de ouders sociale, culturele of financiële problemen hebben", aldus de dienst Sociale Cohesie. Tot slot zullen ook verschillende lokale verenigingen onderdak vinden in het nieuwe gebouw: waarschijnlijk het Rode Kruis, de vzw Baluchon Alzheimer en de thuishulpdienst.

Op 27 maart werd, na de eerste grondwerken, de symbolische eerste spade gezet. De werken zullen naar verwachting in totaal 2 jaar in beslag nemen, waarbij de eerste anderhalf jaar wordt besteed aan de bouw van de buitenstructuur en nog eens 6 maanden aan de inrichting van het interieur. Het einde van de werkzaamheden is gepland voor het voorjaar van 2026.