Gemeentelijk reglement in verband met de actie 'Opleiding voor het brevet van animator voor vakantiecentra voor jonge inwoners van Oudergem'
Artikel 1 - Doel
Binnen de grenzen van de beschikbare begrotingskredieten en onder de voorwaarden bepaald in dit reglement, verbindt het College van Burgemeester en Schepenen zich ertoe de opleidingskosten te dekken die leiden tot het BACV (brevet d'animateur de centres de vacances) voor jongeren tussen 16 en 18 jaar die in de regio Oudergem wonen.
Artikel 2 - Begunstigden
De financiering van de opleidingskosten om het BACV te behalen wordt toegekend onder de volgende voorwaarden:
Woonachtig zijn in Oudergem ;
Ten minste 16 jaar oud zijn op de eerste dag van de basisopleiding en ten hoogste 18 jaar oud zijn op de eerste dag van de opleiding;
Artikel 3 - Verzekering
Tijdens de opleiding zijn de begunstigden verzekerd via de opleidingsinstelling;
Tijdens de praktijkstages, voor deze die plaatsvinden in vakantiecentra georganiseerd door de buitenschoolse activiteiten Oudergem, zoals elke andere gemeentelijke werknemer, zullen de stagiairs dan gedekt zijn door de standaard gemeentelijke verzekering.
Artikel 4 - Procedure
De kandidaturen worden geselecteerd op basis van de gunningscriteria vermeld in artikel 5.
In het geval dat het aantal aanvragen het beschikbare budget overschrijdt, worden de aanvragen behandeld volgens de datum waarop ze werden ingediend.Aanvragen die niet kunnen worden gehonoreerd, worden overgedragen naar het volgende jaar.
Artikel 5 - Toekenningscriteria
De aanvragers moeten :
- Woonachtig zijn in Oudergem ;
- Minstens 16 jaar oud zijn op de eerste dag van de basiscursus en maximum 18 jaar oud zijn op de eerste dag van de cursus;
- In het bezit zijn van een blanco strafblad, model 596.2 (model afgegeven voor activiteiten met betrekking tot onderwijs en opleiding)De datum van afgifte mag niet meer dan twee maanden voor de datum liggen waarop de aanvraag wordt ingediend;
- Zich ertoe verbinden de volledige opleiding te volgen bij de geselecteerde organisatie tot het BACV is behaald;- beschikbaar zijn tijdens de opleidingsperiodes (Franstalige middelbare schoolvakanties);
- In staat zijn om de opleidingsuren te leveren zoals beschreven in artikel 7 van deze overeenkomst;
- Interesse tonen in de rol van jongerenwerker.
Artikel 6 - Voorwaarden voor de praktijkopleiding
De opleiding tot leidster van een vakantiecentrum omvat minstens 200 uur werkervaring gespreid over verschillende periodes. De begunstigde verbindt zich ertoe de eerste 50 uur van de stage als vrijwilliger uit te voeren binnen de dienst naschoolse activiteiten van Oudergem. De rest van de stage kan worden uitgevoerd op basis van een betaald arbeidscontract.
Artikel 7 - Fasen van de BACV-opleiding
- Basistheoriecursus (8 dagen) residentieel ;
- Praktische cursus 1 van 2x5 dagen in onze vakantiecentra (50% betaald);
- Aanvullende theoretische cursus (6 dagen) in een residentieel centrum;
- Praktijkcursus 2 van 8 dagen in een residentieel centrum of 2x5 dagen in een vakantiecentrum (100% betaald);
- 3-daags residentieel eindbeoordelingsweekend.
De gemeente Oudergem verbindt zich ertoe de kosten van de theoretische fases van de opleiding te financieren.De verplaatsingskosten zijn ten laste van de stagiair.
Artikel 8 - Ouderlijke toestemming voor minderjarigen
De persoon (personen) die het ouderlijk gezag uitoefent (uitoefenen) over de kandidaten jonger dan 18 jaar moet(en) deze overeenkomst mede ondertekenen.
Door de overeenkomst te ondertekenen, gaat de persoon die het ouderlijk gezag uitoefent ook akkoord met de deelname aan de residentiële opleiding.
Artikel 9 - Neutraliteitsplicht
Stagiairs hebben een plicht tot neutraliteit. Ze moeten zich gedragen met de grootst mogelijke politieke, filosofische en religieuze neutraliteit. Woorden, handelingen, kleding en onderscheidingstekens die in strijd zijn met de geest van deze bepaling zijn verboden.
Artikel 10 - Vacatures
De afdeling Buitenschoolse Activiteiten is voornamelijk op zoek naar gekwalificeerde activiteitenbegeleiders om tijdens de schoolvakanties met kinderen te werken. Onder voorbehoud van een positief rapport aan het einde van de stageperiode, verbindt de afdeling Buitenschoolse Activiteiten zich ertoe om bij voorrang contact op te nemen met animatoren die in het bezit zijn van een BACV.
Artikel 11 - Persoonlijke gegevens
Door het opleidingsaanvraagformulier in te vullen, bezorgt de aanvrager de gemeente een reeks persoonlijke gegevens waaronder, in het bijzonder, zijn/haar nationaal registratienummer.
Dit nummer zal door een medewerker van het gemeentebestuur gebruikt worden om na te gaan of de kandidaat effectief in Oudergem gedomicilieerd is.Het kan ook worden doorgegeven, op verzoek van de opleidingsinstelling, op het moment van de inschrijving.
De kandidaten worden op de hoogte gebracht van deze verwerking wanneer ze het formulier invullen. Ze geven hun toestemming voor het gebruik van hun nationaal nummer om hun verklaring te verifiëren.
Artikel 12 - Afwezigheid
Stagiairs die wegens ziekte hun theoretische opleiding niet kunnen bijwonen, moeten dit voor het begin van de opleiding melden aan de dienst buitenschoolse activiteiten en aan de opleidingsinstelling.
Elke verhindering moet worden gerechtvaardigd door een medisch attest dat zo snel mogelijk en in elk geval binnen 48 uur naar de dienst Buitenschoolse Activiteiten moet worden gestuurd.Deze verklaring moet nauwkeurig het volgende vermelden
- De vermoedelijke duur van de ongeschiktheid (begin- en einddatum),
- of de patiënt toestemming heeft om het huis te verlaten,
- De naam, het adres en het telefoonnummer van de arts.
Al deze informatie moet leesbaar zijn.
De stagiair verbindt zich ertoe om zo snel mogelijk een nieuwe datum voor deelname aan de opleiding te vinden (bij het bureau buitenschoolse activiteiten) om zichzelf de beste slaagkansen te geven.
Stagiairs die door ziekte hun praktijkstage niet kunnen bijwonen, moeten dit ook melden aan het bureau buitenschoolse activiteiten.Het aantal dagen afwezigheid moet worden ingehaald om de stage te valideren.
Artikel 13 - Terugtrekking tijdens de opleiding
De cursist verbindt zich ertoe het volledige opleidingsproces te voltooien.
Elke student die zich tijdens de opleiding terugtrekt uit de opleiding zal het cursusgeld moeten terugbetalen (behalve in geval van overmacht).
Artikel 14 - Gronden voor uitsluiting
- Stagiairs die niet voldoen aan de verschillende doelstellingen van de opleidingen van de organisatie;
- Stagiairs die de morele, fysieke of sociaal-emotionele integriteit van de aan hun zorg toevertrouwde of toevertrouwde kinderen in gevaar kunnen brengen;
- Stagiairs die de regels van het groepsleven en de waarden van de dienst Buitenschoolse Activiteiten Oudergem niet integreren zoals beschreven in de functiebeschrijving en in het pedagogisch project;
- Stagiairs die er niet in slagen om de minimumvaardigheden eigen aan elke stage te beheersen;
- Stagiairs die de door de organisatie opgelegde tijdslimiet voor het voltooien van hun opleiding overschrijden;
- Stagiairs die niet voldoen aan de arbeidsreglementen van de lokale overheid of van de geselecteerde opleidingsorganisatie.
Artikel 15 - Geschillen en beroep
Tegen een besluit tot uitsluiting van een lid kan een klacht worden ingediend bij het Schepencollege.
De klacht moet schriftelijk, ondertekend en gemotiveerd en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van één maand vanaf de datum van kennisgeving van de uitsluitingsbeslissing.