Het jongste verslag van de politiezone bevestigt de algemene tendens van de laatste jaren: Oudergem is een steeds veiligere gemeente. Sterker nog: sinds het begin van het jaar is het aantal inbraken drastisch gedaald, van ongeveer zestig incidenten per maand tot minder dan twintig. Het enige minpunt is dat het aantal fietsdiefstallen in een jaar tijd verdubbeld is.
"Dit jaar hebben we het aantal gerichte patrouilles in de meest gevoelige gebieden verhoogd. Deze verhoogde aanwezigheid heeft dieven wellicht afgeschrikt en geleid tot de arrestatie van verschillende verdachten", zegt Laurent Masset, woordvoerder van de politiezone Marlow, die ook "een verhoogde mobilisatie van burgers op sociale netwerken om pogingen tot inbraak te melden" opmerkt.
Wat de toename van het aantal fietsdiefstallen betreft, merkt de officier op dat deze hand in hand gaat met de toegenomen populariteit van het fietsen als gevolg van de Covid-crisis. "Er zijn steeds meer fietsen in de openbare ruimte, vooral elektrische fietsen, die duurder zijn en dieven aantrekken."
In tegenstelling tot wat men zou denken, zijn fietsen niet veiliger wanneer ze binnenshuis worden gestald. "We zien duidelijk een verschuiving in deze criminaliteit naar de gemeenschappelijke ruimtes van gebouwen, garages en fietsenstallingen. Het is noodzakelijk om uw slot ook op deze plaatsen te gebruiken."
In geval van diefstal wordt aangeraden aangifte te doen via de website van de politie. Deze nieuwe functie versnelt niet alleen het verzekeringsproces, maar maakt het ook gemakkelijker de eigenaar te identificeren wanneer de fiets wordt teruggevonden. "Het is van essentieel belang de details in te vullen, zoals het framenummer, de kleur en de specifieke kenmerken van de fiets. Elk jaar vinden we zo'n honderd fietsen, maar soms moeten we op onderzoek uit om ze te kunnen terugbezorgen."
Tip! Registreer uw fiets op het mybike.brussels registratieplatform van Brussel Mobiliteit.
Inbraakpreventie
Hieronder vindt u een tiental tips van uw politiezone om uw woning te beschermen tegen inbraken.
- Doe altijd uw (zelfs gepantserde) deur op slot, tevens bij een korte afwezigheid
- Laat uw ramen nooit openstaan, zelfs niet in kipstand
- Neem de nodige veiligheidsmaatregelen: gepantserde deur, meerpuntsslot, stores/rolluiken, alarmsysteem,...
- Bij verdachte acties, bel 101 en een patrouille zal ter plaatse komen om te controleren
- Laat geen ladders of gereedschap onbeheerd achter in de tuin; deze kunnen de toegang tot het eigendom vergemakkelijken
- Verberg uw waardevolle spullen op een veilige plaats en bewaar een inventaris (serienummers + foto's)
- Meld uw afwezigheid aan vertrouwenspersonen die uw brievenbus kunnen komen ledigen en een oogje in het zeil houden
- Mocht u op reis gaan, vraag dan vakantietoezicht aan via uw politiezone
- Schakel een preventieadviseur in. Hij zal u persoonlijk advies geven om uw huis beter te beveiligen.
- Neem in geval van diefstal contact op met de politie, dien een klacht in en doe aangifte van de diefstal bij uw verzekeraar