Charles Brassinelaan | Avenue Charles Brassine

56. Charles Brassinelaan | Avenue Charles Brassine

Dwars door het goed van oud-burgemeester Charles Madoux aangelegd in 1927, die er voordien een bedrijf in bloementeelt had. Madoux was gehuwd met de kleindochter van luitenant-generaal Brassine, oud-minister van landsverdediging. 

Zijn kleinzoon Charles Brassine (1882-1918) werd oorlogsvrijwilliger tijdens de Eerste Wereldoorlog, hij had er de graad van luitenant bij de Grenadiers. Hij stierf in het hospitaal van Amersfoort (NL), op 3 januari 1918.

Vóór het huwelijk van zijn zuster met Charles Madoux, waren zijn ouders de eigenaars van het landgoed waarop de straat getrokken werd, die uiteindelijk zijn naam kreeg (verslag 912, schepencollege).

Louis Van Cutsem bouwde er in 1928 zijn villa, op het nr. 38. Het gebouw werd algauw een fabriekje waar de wasmachines L.V.C. vervaardigd werden, waarvan hij brevethouder was. Met de jaren is het nu een appartementsgebouw geworden, maar het draagt nog altijd herkenbare sporen van zijn vorige functies. Een mooi voorbeeld hoe gebouwen kunnen aangepast worden voor andere doeleinden. Volgens de krant Le Soir van 5/4/1976 bezit de laan nog een andere merkwaardigheid. Bij de bouw van het huis nr. 17 gebruikte architect L. De Koninck namelijk de techniek van de voile de béton (dunne laag beton tussen twee bekistingen gegoten); in 1928 was dat een primeur voor ons land.

 

 

 

 

56. Avenue Charles Brassine | Charles Brassinelaan

Le personnage

Petit-fils du lieutenant-général Brassine, ancien ministre de la Guerre, Charles Brassine naît en 1882. Volontaire pendant la Première Guerre mondiale, il obtient le grade de lieutenant chez les Grenadiers et meurt à l'hôpital d'Amersfoort (Pays-Bas), le 3 janvier 1918.

L’avenue

Aménagée en 1927, elle traverse de part en part la propriété de l'ancien bourgmestre Charles Madoux, qui y possède une pépinière. Madoux a épousé une petite-fille du lieutenant-général Brassine.

Les parents de Charles Brassine sont encore propriétaires du terrain quand l’avenue est y tracée et qu’elle reçoit le nom de notre ancien combattant décédé sur le front (rapport n°912 du collège échevinal).

(Ce texte est largement inspiré du livre "Auderghem chemins faisant" de Louis Schreyers.)