Charles Michielslaan | Avenue Charles Michiels

45. Charles Michielslaan | Avenue Charles Michiels

De Michielslaan is een deel van de zeer oude weg, de Meuldersweg, beschreven onder de rubriek Meuniers (nr. 135). Door het bouwen van de spoorweglijnen Brussel-Namen (ingehuldigd in 1854) en Brussel-Tervuren (ingehuldigd in 1881) werd die oude weg in twee gesplitst en gedeeltelijk omgeleid naar een brug, over de spoorweg (ongeveer daar waar nu het metrostation Beaulieu is). Van daaruit had men een mooi zicht over het landschap, dat toentertijd in een van de wandelingen van de Touring Club van België aangeprezen werd. De brug kreeg algauw de naam "Pont de Belle Vue".Tijdens de vergadering van het schepencollege van 22 juni 1928 (punt nr. 849) wordt beslist van een deel van die weg, tussen de d'Orjo de Marchovelettelaan en de brug gelegen, de naam te geven van een oorlogsslachtoffer uit de Eerste Wereldoorlog, Charles Michiels. Een eerste bouwaanvraag werd al op 15 juni 1928 genoteerd voor het huis nr. 211.

Niettegenstaande verschillende aanvragen van omwonenden, in 1933 en 1934, om die naam te veranderen en de gangbare benaming bij de bevolking te gebruiken (Belle Vue), bleef het schepencollege bij haar beslissing, ook al bestond er reeds een wijk met de naam Charles Michiels, in Anderlecht.

Onze Charles Michiels is in Oudergem geboren, de 26ste december 1894. Hij woonde in de Watermaalsesteenweg nr. 63 wanneer de oorlog uitbrak, was ongehuwd en beoefende de stiel van plafonneerder. Hij wordt ingelijfd als soldaat in het 3de regiment Carabiniers en zal voor het vaderland sterven te Langemark, de 28ste september 1918, op amper twee maanden voor de wapenstilstand.

 

 

 

 

45. Avenue Charles Michiels | Charles Michielslaan

Le personnage

Charles Michiels naît à Auderghem le 26 décembre 1894. Célibataire, il exerce le métier de plafonneur et habite chaussée de Watermael, au n°63, à l’instant où la Belgique entre en guerre. Il est incorporé comme simple soldat au 3e régiment de Carabiniers et trouve la mort à Langemark (Flandre occidentale) le 28 septembre 1918. Pas même deux mois avant l’armistice...

L’avenue

L’avenue Michiels fait partie du très ancien chemin des Meuniers. La construction des lignes de chemin de fer Bruxelles-Namur (inaugurée en 1854) et Bruxelles-Tervuren (inaugurée en 1881) tronçonne ce vieux chemin et le dévie partiellement par un pont surplombant le chemin de fer (à peu près au lieu de l’actuelle station de métro Beaulieu). La belle vue sur le paysage qu’offre l’édifice, fort appréciée en son temps dans l’une des promenades du Touring Club de Belgique, vaut au point d’hériter rapidement du nom de «pont de Belle Vue».

Lors de la réunion du collège échevinal du 22 juin 1928 (point n°849), la décision est prise de donner le nom d’une victime de la Première Guerre mondiale, Charles Michiels, à la partie de la voie située entre l’avenue d’Orjo de Marchovelette et ce pont.

Un premier permis de bâtir est délivré le 15 juin 1928 pour l’immeuble portant le n°211.

(Ce texte est largement inspiré du livre "Auderghem chemins faisant" de Louis Schreyers.)