Alle news

21/01

Sophie de Vos wordt Burgemeester van Oudergem

Voor het eerst in haar geschiedenis krijgt Oudergem een vrouwelijke burgemeester. Op maart volgt Sophie de Vos immers Didier Gosuin op. Beiden hebben een heel andere stijl en duidelijke prioriteiten, maar delen eenzelfde voorliefde voor cijfers. Een portret.

Sophie de Vos is geboren in 1972 en woont al van kindsbeen af in Oudergem. Ze studeerde af als handelsingenieur aan Solvay en is moeder van twee (grote) kinderen. Ze begint haar carrière als bedrijfsleider. Pas in 2006 stelt ze zich voor het eerst kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen. "Ik ben nooit echt geïnteresseerd geweest in politiek, maar ik heb me altijd graag betrokken gevoeld bij het leven in mijn buurt. Dus liet ik me overtuigen", geeft ze toe.

Sophie de Vos wordt in 2012 verkozen tot schepen en vindt al snel haar plaats in het college. "Ze is duidelijk geen ideologe," laat een collega weten. "Ze is een pragmatische vrouw die haar mannetje staat. Ze levert nooit half werk en je moet haar tempo kunnen volgen."

Tijdens haar eerste mandaat realiseert Sophie de Vos een pak initiatieven. Ze is bevoegd voor cultuur en evenementen en lanceert onder meer Ciné-club, de fotowedstrijd 'Gemeente in de kijker', het Brussels Food Festival, de Historische Kring, de Kunstensteenweg en de Jazz Marathon. Als schepen van Werkgelegenheid lanceert ze 'Een job in mijn buurt', blaast ze het PWA nieuw leven in en brengt ze werkgevers in Oudergem samen tijdens 'Werkgeversmiddagen'.

Met dat palmares is ze tijdens de verkiezingen van 2018 de grootste stemmentrekker. Voor Didier Gosuin is het duidelijk: "Sophie heeft alles in huis om burgemeester te worden".

De volgende drie jaar leert ze de kneepjes van het vak, eerst als waarnemend burgemeester en vervolgens als eerste schepen, belast met Openbare Ruimte, Mobiliteit, Cultuur, Bibliotheken en Burgerparticipatie.

"Het is een ongelooflijke kans om te mogen leren van Didier Gosuin. Eerlijk? De beslissingen op gemeenteniveau hebben zo'n grote impact op de mensen en alles is zo complex geworden dat het burgemeesterschap geen half werk kan zijn."

In 2020 overtuigt ze het college om de Assemblee van de Inwoners in het leven te roepen en in 2021 lanceert ze de Gedeelde Begroting. Twee initiatieven waarin ze haar hart en ziel legt en waarmee ze twee Europese participatierecords breekt.

Ze past die samenwerkingscultuur ook toe op de dienst Openbare Ruimte, die ze een compleet nieuw elan geeft. Voortaan wordt over alle openbare ontwikkelingen samen met de omwonenden beslist en ze wordt door haar teams bewonderd.

Want hoewel Sophie de Vos machtsspelletjes schuwt, is ze een vrouw met een missie. "Ik geloof in de kracht van het collectief en ben ervan overtuigd dat ik dat collectief als vrouw effectief naar boven kan halen, ook al is het milieu waarin ik werk overwegend mannelijk."

Iets waar Didier Gosuin zich in kan vinden: "Ik ben natuurlijk blij dat ik de fakkel aan een vrouw kan doorgeven. Maar ik weiger te vervallen in een vorm van omgekeerd seksisme. Sophie is allereerst een atypische persoonlijkheid die ver af staat van de traditionele politiek. Ze leidt het schip met vaste hand en weet dat cijfers niet liegen. Het is omwille van die kwaliteiten dat ik mijn burgemeesterssjerp graag aan haar doorgeef. Ik kan me geen beter cadeau wensen."

Direct. Doortastend. Vastberaden.

De nieuwe burgemeester heeft drie jaar om haar stempel te drukken. "Sophie heeft voor- en tegenstanders," besluit een naaste medewerker. "Ze lijkt misschien afstandelijk, maar ze is eigenlijk heel grappig en pretentieloos. Haar empathie is des te oprechter omdat ze er niet mee te koop loopt. Die oprechtheid werkt niet altijd in haar voordeel, maar ik twijfel er niet aan dat de Oudergemnaren haar snel in hun hart zullen sluiten."


 

 

Meer