Het initiatief werd al lang door Oudergem gesteund en wordt nu eindelijk toegepast in de politiezone Marlow: sinds enkele maanden zijn de agenten die in de gemeente werken uitgerust met bodycams. Het lichte toestel filmt de tussenkomst van de agenten en blijkt zeer doeltreffend te zijn om gespannen situaties te ontmijnen. Het gebruik ervan gebeurt zeer gecontroleerd en is gelukkig vrij zeldzaam.
De bodycam (of voetgangerscamera) is een klein zwart doosje dat agenten op hun borstkas dragen.
"In de zone Marlow hebben we nu 40 bodycams voor agenten op het terrein tijdens hun interventie- en contactopdrachten", zegt politiewoordvoerder Laurent Masset. “Ze worden vooral gebruikt in conflictsituaties, bijvoorbeeld bij arrestaties van bijzonder geagiteerde personen".
Wanneer de agent het nodig vindt, waarschuwt hij de overtreder dat hij de camera zal aanzetten. Over het algemeen volstaat dat om de gemoede- ren te bedaren en het gedrag te temperen. Naast een snelle de-escalatie, blijkt uit de eerste feedback dat het nieuwe hulpmiddel ook een betere verslaggeving van interventies mogelijk maakt.
Uiteraard draait de camera niet continu. "Het gebruik van de bodycam is sterk context- gebonden en vrij zeldzaam. Het is belangrijk te vermelden dat de overgrote meerderheid van de interacties tussen de politie en de burgers vlot verlopen". En wat met het gebruik van de beelden? "Die worden opgeslagen en enkel bekeken als een onderzoek dat vereist, bijvoorbeeld bij een geschil of een vluchtmisdrijf".
De politiezone Marlow was de eerste in het Gewest die dit systeem algemeen heeft ingevoerd. Momenteel zijn 100 agenten opgeleid in het gebruik ervan.
Lockdown: sterke invloed op de cijfers
De cijfers zijn nog niet geconsolideerd, maar de criminaliteit in 2020 in de zone Marlow ontwikkelde zich volgens een duidelijk patroon: enerzijds een aanzienlijke daling van de algemene criminaliteit en anderzijds een toename van internetfraude. "Net als in de rest van de zone heeft de lockdown in Oudergem een sterke impact gehad op de criminaliteit", zegt Laurent Masset, woordvoerder van de politiezone. “Zo is het aantal inbraken met 30 tot 35% gedaald, wat logisch is aangezien de inwoners meer thuis zijn gebleven. Maar in dezelfde periode is het aantal internetfraudes met 50% toegenomen, een cijfer dat rechtstreeks verband houdt met de toename van online winkelen". Ook opvallend is de toename van gestolen fietsen, "die zeker verband houdt met de populariteit van dit vervoermiddel sinds de lockdown." De politiezone wijst nogmaals op het belang van een systematische aangifte van criminaliteit, ook online. "Slachtoffers kunnen gemakkelijk een klacht indienen zonder zich te verplaatsen via het formulier op www.politie.be".
Elk jaar publiceert de lokale politie de misdaadcijfers op haar website. Die zijn vrij in te kijken op https://www.politie.be/5342/nl