Mondelinge vraag van mevrouw Stéphanie Paulisse (DéFI): Beheer van daklozen in uitzonderlijk koude periodes.

Mijnheer de voorzitter,
Dames en heren schepenen,
Mijnheer de burgemeester,
Beste collega's,
Begin februari viel er veel sneeuw en dat ging gepaard met vriestemperaturen tot -8 °C in het Brussels Gewest en een gevoelstemperatuur van -13 °C of zelfs kouder op sommige nachten. Het was in bijna 10 jaar niet meer zo koud geweest.
Ik ben niet van plan om weervrouw te spelen, maar de situatie baart me toch zorgen. De meeste burgers kunnen zich thuis voldoende verwarmen, maar dat geldt helaas niet voor iedereen.
Dokters van de Wereld, het burgerplatform BxlRefugees en Artsen zonder Grenzen stellen het gebrek aan ruimte in de gewestelijke opvangcentra aan de kaak. De NMBS heeft in heel België 5 stations opengesteld om de daklozen wat respijt te geven.
Op lokaal niveau moesten sommige burgemeesters moeilijke beslissingen nemen en in sommige gevallen zelfs mensen aanhouden die niet wilden meewerken.
Vandaar de volgende vragen:
  • Welke maatregelen heeft de gemeente genomen om de kwetsbaarsten zo goed mogelijk te helpen, vooral zij die buiten slapen?
  • Zijn er lokalen ter beschikking gesteld?
Ik dank u voor uw antwoorden.
Stéphanie PAULISSEN
Gemeenteraadslid - DéFI
Antwoord van Jeannine Crucifix, schepen:
Geachte mevrouw gemeenteraadslid,
Dank u voor uw vraag.
Naar aanleiding van de vrieskou die België in de week van 9 tot 17 februari 2021 heeft geteisterd, heeft de burgemeester, om de veiligheid te garanderen en hulp te bieden aan mensen in nood, een besluit uitgevaardigd om administratieve maatregelen te nemen ter bescherming van de daklozen.
De preventiedienst heeft via straathoekwerkers alle gekende daklozen in de gemeente opgezocht om hen onderdak aan te bieden in het jeugdhuis van Oudergem.
Het onderkomen werd in 3 uur tijd geregeld dankzij de tussenkomst van het Rode Kruis van Oudergem, dat al het nodige materiaal en voedsel voor maaltijden ter beschikking stelde.
Twee opvoeders van het jeugdhuis van Oudergem (MJA) waren gedurende 5 dagen vanaf 18 uur aanwezig om een nachtdienst te garanderen.
Mensen in moeilijkheden werden 's nachts door de politie binnengebracht. Er kwam geen dwang aan te pas, dus sommige daklozen wilden niet blijven en zijn weer vertrokken.
Dat bewijst dat er solidariteit is in Oudergem. Elke avond werden warme maaltijden bereid door een netwerk van burgers.
Iemand van het OCMW van Oudergem, die door de organisatie in het Hôtel des Trois Fontaines was ondergebracht, kwam elke avond langs om de maaltijden uit te delen.
Een dakloze heeft nu hulp gezocht om uit zijn moeilijke situatie te geraken en wordt momenteel opgevolgd door de dienst voor maatschappelijke dienstverlening, het OCMW van Oudergem en het OCMW van Schaarbeek.