Schriftelijke vraag van mevrouw Jasmine Boumraya (ECOLO-GROEN) over de ongelijkheden tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt
HET COLLEGE,
Gelet op de nieuwe gemeentewet, artikelen 84 en 84bis;
Gelet op het huishoudelijk reglement van de raad, artikelen 55 tot 60;
Gelet op het huishoudelijk reglement van de raad, artikelen 55 tot 60;
Gelet op het volmachtbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering nr. 2020/003 betreffende de werking van de gemeentelijke organen in het kader van de gezondheidscrisis COVID-19;
Overwegende hetgeen volgt:
Op 11 maart 2020 verstuurde mevrouw Jasmine Boumraya, per e-mail, een mondelinge vraag naar de heer Christophe Magdalijns, voorzitter van de gemeenteraad, en naar de heer Etienne Schoonbroodt, gemeentesecretaris.
Overwegende hetgeen volgt:
Op 11 maart 2020 verstuurde mevrouw Jasmine Boumraya, per e-mail, een mondelinge vraag naar de heer Christophe Magdalijns, voorzitter van de gemeenteraad, en naar de heer Etienne Schoonbroodt, gemeentesecretaris.
Mijnheer de voorzitter,
Geachte collega's,
Ondanks de weg die we al hebben afgelegd, hebben vrouwen het op de arbeidsmarkt nog steeds moeilijker dan mannen. Die ongelijkheden stellen we vast in de arbeidsmarktparticipatie (ondanks een verbetering blijft de activiteitsgraad bij vrouwen lager dan bij mannen, vooral bij vrouwen met kinderen terwijl we bij mannen met kinderen net het omgekeerde vaststellen), maar ook in de kwaliteit van de uitgeoefende functies (deeltijdse functies waar ze soms niet voor gekozen hebben, lonen die gemiddeld 10% lager liggen, ...).
[1]
Actiris heeft de cijfers van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met die van de andere twee gewesten vergeleken
[2]
en stelde vast dat de tewerkstellings- en activiteitsgraad bij vrouwen relatief laag bleek te zijn. Uit de vergelijking bleek ook dat kinderen hebben een grotere invloed heeft op de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dan in de andere twee gewesten.
Actiris stelde logischerwijze ook vast dat bepaalde groepen van vrouwen meer getroffen worden door genderongelijkheid dan andere. We hebben het dan over laagopgeleide vrouwen, vrouwen met een niet-Europese afkomst en alleenstaande vrouwen met kinderen.
Die ongelijkheden zijn echter ook nadelig voor de werkgever die er alle belang bij heeft om de meest geschikte kandidaat of kandidate voor zijn bedrijf te vinden. Gelijkheid op de arbeidsmarkt is niet alleen een ethische waarde, het is voor een bedrijf ook een positieve factor die we niet mogen onderschatten. Studies tonen aan dat bedrijven met vrouwen in het hogere management betere resultaten behalen dan bedrijven waarin enkel mannen beslissingen nemen.
Actiris sloot de hierboven vermelde studie echter af met de woorden: 'Zodra vrouwen actief zijn op de arbeidsmarkt is het risico op werkloosheid voor vrouwen gelijk aan (of volgens de gebruikte definitie van werkloosheid zelfs minder dan) dat voor mannen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.' Een bemoedigende vaststelling die luidt als een oproep tot actie en me ertoe brengt om de volgende vragen te stellen:
- Welke bijzondere initiatieven neemt de gemeente om vrouwen, en in het bijzonder kansarme vrouwen, in de arbeidsmarkt te (her)integreren?
- Wordt er bijzondere aandacht besteed aan de emancipatie van die vrouwen om hun omstandigheden op de arbeidsvloer te verbeteren?
- Aan welke initiatieven wordt er voor die vrouwen gewerkt, bijvoorbeeld in het kader van de Joblente?
In het kader van de Joblente lanceert Sint-Pieters-Woluwe het initiatief 'Projet de femme' om vrouwen die niet actief zijn op de arbeidsmarkt terug aan de slag te helpen. Vrouwen die aan het project willen deelnemen, mogen wel geen werkloosheidsuitkering of steun van het OCMW ontvangen.
Ik dank u.
Jasmine Boumraya, raadslid Ecolo-Groen
[1]
Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen,
https://igvm-iefh.belgium.be/fr/activites/emploi
[2]
Vrouwen op de arbeidsmarkt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest,
http://www.actiris.be/Portals/36/Documents/FR/2015-les-femmes-sur-le-march-de-lemploi-en-rbc.pdf
Op 5 mei 2020 antwoordde de heer Didier Gosuin, burgemeester, als volgt:
Beste raadslid,
Hieronder vindt u alle initiatieven die de gemeente Oudergem op poten heeft gezet om vrouwen terug op de arbeidsmarkt te re-integreren:
- Een lokaal heractiveringsproject voor werkzoekenden dat elk jaar wordt uitgewerkt met de leden van rechtswege van het Jobhuis van Oudergem (Tewerkstellingspool, PWA, OCMW, Actiris). In 2016 richtte het project zich op eenoudergezinnen. Alleenstaande ouders konden hun kind(eren) tijdelijk laten opvangen in het 'kidsmotel'. Vijf dagen coaching via ' Le Soleil Consult ' .
- Het kidsmotel werd in 2016 geopend om een oplossing te bieden aan moeders die hun kinderen niet naar een kinderdagverblijf kunnen brengen. Terwijl ze een opleiding volgen, naar een sollicitatiegesprek gaan of zelfs gaan werken, vangt het kidsmotel hun kinderen op. Er zijn vier plaatsen voorbehouden voor de gebruikers van het OCMW om hun (re-)integratie op de arbeidsmarkt te bevorderen en vier plaatsen voor moeders die lessen Frans voor anderstaligen in buurthuis Pavillon volgen.
- Sinds 2015 wordt er in het Joblenteprogramma elk jaar een workshop 'Femmes et Travail' georganiseerd, met uitzondering van de editie van 2020 toen de focus op een ander thema lag (-30-jarigen).
- De editie 2019 van de Joblente richtte zich op diversiteit en sloot aan bij het gewestelijk beleid (Strategie 2025). Er werd sterk ingezet op de strijd tegen discriminatie op basis van enkele, door de wetgeving beschermde criteria (leeftijd, burgerlijke staat, ...) en door de kennis over diversiteit, in de brede betekenis van het woord, uit te breiden, zowel voor de OR als voor de werkgevers. In dat opzicht werden er een heel aantal workshops rond de integratie van vrouwen op de arbeidsmarkt georganiseerd, met name: 'femmes et travail: diversité essentielle au sein des organisations', 'le printemps de l’emploi au féminin', 'interactions sexistes: quelles sont les réactions de femmes et comment les expliquer', 'renforcer l’estime de soi, quel que soit notre âge, notre genre ou notre origine', 'gérer la diversité ', 'projet de femme', ...
- Heel wat PWA-dienstverstrekkers zijn alleenstaande vrouwen met één of meerdere kinderen. Ze werken 's ochtends en tijdens de lunchpauze hoofdzakelijk in scholen zodat ze hun gezin kunnen combineren met hun werk, als aanvulling op hun werkloosheidsuitkering. In 2019 hebben de Oudergemse PWA-dienstverstrekkers bijna 10 000 uur in scholen gepresteerd.
- Het PWA heeft een afdeling 'dienstencheques' die deeltijds werk biedt aan negen vrouwen die uit langdurige werkloosheid of het OCMW komen. De vrouwen krijgen aangepaste sociale begeleiding en werktijden die op hun gezinsleven zijn afgestemd.
- Het buurthuis Pavillon biedt begeleiding aan vrouwen met een migratieachtergrond. Het geeft lessen Frans aan anderstaligen en organiseert workshops om te helpen bij hun integratie. Die acties zijn noodzakelijk voor de socioprofessionele integratie en emancipatie van die vrouwen.
Het project dat op initiatief van Sint-Pieters-Woluwe op poten is gezet betreft een workshop van zes halve dagen die jaarlijks georganiseerd wordt en exclusief is voorbehouden aan vrouwen die geen recht hebben op een werkloosheidsuitkering of die niet door het OCMW geholpen worden. Het gaat voornamelijk om vrouwen die samenwonen met een partner met een inkomen (werk, werkloosheidsuitkering, OCMW) en die bijgevolg persoonlijk geen recht hebben op financiële steun.
In Oudergem proberen we een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de mensen die geen recht hebben op financiële steun en die dus niet gevolgd en geholpen worden in hun zoektocht naar een baan. Er wordt samengewerkt met het CEMPA om de oriëntering en de informatie op het terrein door te geven aan de dienst Tewerkstelling van de gemeente.
BESLIST
- om de mondelinge vraag om te zetten in een schriftelijke vraag
NEEMT AKTE
- van het antwoord op de schriftelijke vraag
- van de publicatie van de vraag en het antwoord, na vertaling, op de gemeentelijke website