Mondelinge vraag van mevrouw Martine Maelschalck en de heer Jérémy Van Gorp (MR-Open VLD) over de aanwezigheid van dieren tijdens de Autoloze zondag
Mijnheer de burgemeester,
Geachte collega's,
Tijdens de Autoloze Zondag van 22 september werd er in de Lebonlaan een animatie georganiseerd die zorgde voor enige opschudding bij de bewoners. Er waren verschillende omheinde ruimten voor paarden geïnstalleerd. Het comfort voor de dieren liet echter te wensen over: deze ruimten waren klein, er lag weinig hooi (de paarden stonden dus op de steenweg) en de dieren stonden uiteraard in een lawaaierige omgeving. Zie de foto's hieronder.
Mijn vragen luiden als volgt:
- Wie heeft het initiatief voor de komst van deze dieren omkaderd?
- Van waar kwamen deze dieren? Zou het niet verstandiger zijn geweest om de burgers de dieren te hebben laten bezoeken in hun gewone omgeving?
- Wat werd er gedaan om het comfort van de dieren te garanderen? Vindt u dat de doelstelling werd bereikt?
Ik dank u.
Jérémy Van Gorp en Martine Maelschalck, gemeenteraadsleden voor MR-Open VLD
Antwoord van mevrouw Sophie de Vos, schepen (antwoord van Luc Foulon)
Bedankt om u tot ons te richten om een antwoord te krijgen op deze vragen. U begrijpt dat het ons enigszins bedroeft gezien de tijd en de energie die wij alle dagen van het jaar aan de verzorging van onze dieren besteden.
Om te beginnen, wil ik erop wijzen dat onze paarden, ezels en schapen minstens twee keer per jaar - en indien nodig meer - door een dierenarts worden onderzocht, dat onze kippen indien nodig ook recht hebben op een bezoek van een dierenarts, dat onze hoefsmid om de 6 tot 8 weken langskomt om de poten van onze eenhoevigen onder handen te nemen en onze paardentandarts de dieren één keer per jaar bezoekt. Indien nodig gaan we zelfs helemaal naar de dierenkliniek in Gent.
De eerste opmerking over de oppervlakte van de omheinde ruimten is verrassend. Tijdens de 6 uur durende aanwezigheid beschikten onze paarden over een ruimte van 16 m², onze eenden en onze kippen elk over een plaats van 1,5 m² en hadden onze 2 ezels - dat klopt - een iets krappere ruimte van 4 m² ter beschikking. Dit alles voor - ik herhaal - een namiddag, die werd onderbroken door enkele momenten waar de paarden werden ingespannen. De ezels werden de hele namiddag geaaid en kregen hooi te eten, ... en bij hun terugkeer in Rood Klooster vonden ze hun weiland terug.
Wat het weinige stro in deze omheinde ruimten betreft, was er in feite geen voor de paarden en de ezels. Eigenlijk dient stro om de boxen droog te houden, een zekere warmte te geven wanneer het koud is en als eetbaar materiaal waarop de paarden kunnen kauwen tijdens lange winteravonden. Het dient niet om de 'wegpaarden' te beschermen (dat is de rol van het hoefijzer dat de hoef tegen de weg beschermt). Het was dus nutteloos tijdens de autoloze dag waar het mooi weer was en er geen risico was dat onze dieren met de poten in de urine zouden staan (afstroming van water in de straatgoot).
Wat er op de foto's te zien is, zijn emmers water, emmers granen en stro. Er was dus te eten en te drinken. Wat onze ezels betreft, ze hadden op een bepaald moment stro tot aan de knieën! Ik denk dat ze niets meer vroegen.
Wat het geluid betreft, de ezels leken er geen hinder van te ondervinden. De paarden vonden de percussie-instrumenten niet leuk. Wij hebben dus van tevoren overlegd met de percussiegroep om tijdens de momenten waarop er werd gespeeld op enige afstand ritjes met de paarden te maken.
Om antwoord te geven op de 3 vragen:
- De gemeente heeft ons uitgenodigd om deel te nemen en heeft al het materiaal geleverd dat wij hebben gevraagd (NADAR-hekken, dekkleed, ...).
- De dieren komen uiteraard van Rood Klooster, van de vzw Paard en Bos. Ze hebben er 2,5 hectare weilanden in Natura 2000-gebied ter beschikking. Iedereen kan ze 364 dagen per jaar bezoeken. 1 dag per jaar nemen ze deel aan de Autoloze Zondag waar mensen die het Rood Klooster niet kennen of die er moeilijk geraken (senior) ze kunnen ontmoeten.
- 5 personen van het team dat het hele jaar de dieren verzorgt, waren tijdens de autoloze dag aanwezig om het comfort van onze dieren te garanderen. Dat team, waarvan ik deel uitmaak, kent onze dieren, draagt er alle verschillende jaren zorg voor en zou ze nooit in een oncomfortabele situatie laten. Wij houden immers te veel van onze dieren. Van de aanwezige dieren hebben enkel de paarden gewerkt. Ze hebben een koets voortgetrokken om met de mensen te wandelen. Zodra de wandelaars zijn ingestapt, weegt deze span 750 kg. Vóór 1950 was het trekpaard erg aanwezig in onze straten en trok alleen een last van 5 ton. Tijdens de autoloze dag hebben onze paarden met twee 750 kg voortgetrokken. Onze dieren hebben in goede omstandigheden aan deze dag deelgenomen. De comfortdoelstelling werd bereikt.
Alle mensen die nog zouden twijfelen over de zorg die we aan onze dieren besteden, kunnen contact met ons opnemen en/of ter plaatse een kijkje komen nemen in plaats van zonder voorbehoud de sociale netwerken te geloven. Ook degene die geen twijfels meer hebben of er nooit hebben gehad, zijn uiteraard ook welkom!