Alle news
illustratie

30/06

Oudergem creërt "sterrentuin"

Ouders zullen ook overleden foetussen zonder wettelijk bestaan kunner eren

Om ouders van te vroeg of na de geboorte gestorven kinderen een herdenkingsplek te bieden, heeft de gemeente besloten om een "Sterrentuin" in te richten op een perceel van de gemeentelijke begraafplaats.

De Sterrentuin bestaat uit twee zones: de eerste is gewijd aan kinderen die stierven voor de leeftijd van 12 jaar, de tweede aan foetussen zonder wettelijk bestaan.

"Op de begraafplaats van Oudergem was er al een voorbehouden zone voor kinderen", zegt Anne Fenaux van de dienst Peuterzorg, "maar er was te weinig privacy om in stilte te kunnen herdenken."

Gezien deze situatie werd besloten om de zone volledig opnieuw in te richten. "We kozen voor wat meer vegetatie errond om het perceel af te bakenen en zo voor meer privacy te zorgen. Ook wilde bloemen, een waterbassin en een bankje werden toegevoegd om het een vleugje poëzie te geven en de Sterrentuin te integreren in de natuurlijke biodiversiteit van de begraafplaats."

Niet alleen de vorm is veranderd, ook het opzet van deze herdenkingsplek werd herbekeken. "We luisterden naar de getuigenissen van verschillende ouders van kinderen die stierven voor de 180e dag van de zwangerschap. Omdat ze hun kind niet konden begraven, vonden ze het belangrijk in hun rouwproces om een begraafplaats te krijgen voor hun kind, ook al is het een symbolische."

Om die lacune in te vullen werd er een speciale zone ingericht, met een Sterrenboom in het midden.

Gezinnen die een vroeggeboren baby of foetus verloren, kunnen een kleine ster met de naam van het kind aan deze smeedijzeren sculptuur hangen. "Je mag niet denken dat het verlies van een kind in de baarmoeder minder traumatisch is. Het is een verdriet dat onzichtbaar is en soms wordt onderschat door de mensen om ons heen."

De Sterrentuin werd officieel ingehuldigd op 14 mei om 14.00 uur.