Alle news
illustratie

21/01

Openbare raadpleging over de toepassing van het Verdrag van Aarhus in België

Van 21 oktober tot en met 25 november 2024 organiseren de federale en gewestelijke milieuadministraties voor de zevende keer een openbare raadpleging over de toepassing van het Verdrag van Aarhus in België.

Wat is het Verdrag van Aarhus?

Het Verdrag van Aarhus is een juridische tekst die in 1998 werd goedgekeurd door de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (UNECE) en die 3 fundamentele rechten vastlegt voor burgers en de verenigingen die hen vertegenwoordigen:  

  • toegang tot informatie
  • inspraak bij het besluitvormingsproces
  • toegang tot de rechter 

Concreet garandeert dit verdrag dat iedereen antwoord kan krijgen op zijn vragen over het milieu, betrokken kan worden bij de beslissingen erover en het recht heeft om in beroep te gaan. Het doel van dit verdrag is om het vertrouwen van het publiek in de openbare instellingen, en ook in de manier waarop ze werken, te versterken.

Een openbare raadpleging over de toepassing van het verdrag

Op Belgisch niveau is dit verdrag een gedeelde verantwoordelijkheid: de federale overheid en de 3 deelentiteiten (Waals Gewest, Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vlaams Gewest) hebben daarom de bepalingen ervan in hun wetgeving opgenomen. Elke entiteit moet er dus voor zorgen dat de bepalingen van het Verdrag van Aarhus zowel juridisch als administratief worden toegepast. 

Om de 4 jaar moet België een nationaal rapport indienen bij de UNECE over de toepassing van het Verdrag van Aarhus. Dat rapport bestaat uit een compilatie van 4 verschillende rapporten, één van elke entiteit. In dit kader organiseert elke overheid een raadpleging van het grote publiek over de toepassing van het Verdrag van Aarhus in België. 

Dit jaar loopt de openbare raadpleging over het rapport van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van 21 oktober tot 25 november. Alle ontvangen antwoorden zullen worden geanalyseerd en in januari 2025 zal een samenvatting worden gepubliceerd op de website van Leefmilieu Brussel. 

Vervolgens wordt het uitvoeringsrapport eind januari naar de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (UNECE) gestuurd.

Meer

Ontwerprapport voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (docx)

Toegang tot milieu-informatie (Leefmilieu Brussels)