Alle news
Illustratie

27/09

Koolmonoxide? Laat je niet bij de neus nemen!

Koolstofmonoxide (CO): onzichtbaar, geurloos en dodelijk. Goed voor meer dan 120 vergiftigingen per jaar in Brussel. Om deze sluipmoordenaar te counteren, zetten Sibelga, het Antigifcentrum en de Brandweer van Brussel een grootschalige sensibiliseringscampagne op. Het doel? Burgers informeren en beschermen.

De dodelijkste vorm van vergiftiging

De klachten bij een CO-vergiftiging zijn: hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en in ernstige gevallen verliezen slachtoffers het bewustzijn met eventueel de dood tot gevolg. Bij verdachte symptomen is het absoluut noodzakelijk om meteen het nummer 112 te bellen.

Koolstofmonoxidebronnen 

Koolstofmonoxide (CO) komt vrij bij onvolledige verbranding van brandstoffen zoals gas, petroleum of steenkool. Vergiftigingen zijn voornamelijk te wijten aan verwarmingstoestellen, fornuizen, schoorstenen of boilers die slecht zijn onderhouden. Of nog als gevolg van een slecht trekkende schoorsteen of een gebrek aan ventilatie in kamers in het bijzonder wanneer de ramen dicht blijven om de warmte binnen te houden. Ongeveer 50 % van de gevallen doet zich voor in de badkamer, dikwijls omdat de ruimte niet goed is verlucht. 

Stijgend aantal risicovolle installaties in woningen

op Sibelga. De experten van het team ‘Veiligheid van de binneninstallaties gas’, een openbare dienst waarvoor Sibelga instaat, bepalen dan of er een risico is in het gebouw of niet. Om veiligheidsredenen kunnen ze de gastoevoer preventief afsluiten tot de installaties opnieuw conform zijn gemaakt. 

Ventileren en installaties onderhouden: de sleutel tot veiligheid

Om de bevolking bewust te maken van het CO-gevaar, lanceren Sibelga, het Antigifcentrum en de Brandweer van Brussel een campagne over verschillende maanden. Vanaf oktober, wanneer de mensen de verwarming opnieuw aanzetten, wordt het risico op CO-vergiftging namelijk groter. Op het programma? Radiospots, filmpjes, wedstrijden om een CO-melder te winnen, verdeling van flyers en straatinterviews. Daarnaast biedt de Cel “Sensibilisatie” van Brandweer Brussel huisbezoeken aan om advies te geven over het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging. Bij deze gelegenheid wordt gratis een CO-melder aangeboden (aanvraag via  sensibilisation@firebru.brussels).

Meer info

Sibelga