Alle news
nieuwe fietszones

30/06

Gemiddeld 4 nieuwe fietszones per jaar

In Oudergem steeds meer aanvragen voor fietsstraten

In oktober 2020 kreeg Oudergem zijn eerste fietsstraat: de Théo Vanpéstraat. Sindsdien is het aantal fietsstraten blijven toenemen. Nu zijn er al 16 straten in de gemeente waar fietsers voorrang hebben.

Een blauw, rechthoekig bord met een tekening van een fietser die voor een auto rijdt: duidelijker kan de aanduiding van de fietsstraat niet zijn. "En toch zijn veel mensen er nog niet mee vertrouwd: nee hoor, het betekent niet dat de straat voorbehouden is voor fietsers!", merkt de dienst Mobiliteit lachend op.

Het betekent gewoon dat fietsers voorrang hebben. Ze mogen meer ruimte innemen – de hele weg in een eenrichtingsstraat, de breedte van de rechterrijstrook in een tweerichtingsstraat – en auto's mogen fietsers niet inhalen. "De fietsstraat heeft het dubbele voordeel dat ze de weg veiliger maakt voor fietsers en dat ze de straten rustiger maakt door auto's te dwingen langzamer te rijden."

Volgens het Brussels Fietsobservatorium neemt het gebruik van tweewielers al enkele jaren gestaag toe. Als gevolg daarvan nemen de aanvragen voor fietsstraten toe. "We bestuderen systematisch alle individuele of collectieve aanvragen van buurtbewoners en werken samen met scholen aan mobiliteitsplannen voor leerlingen. Het doel is om de verplaatsingen tussen thuis en school zo veilig mogelijk te maken."