Alle news
illustration

29/06

Criminaliteit sterk afgenomen in Oudergem

Het aantal inbraken daalde met 18%

De misdaadcijfers voor 2023 zijn bekend. Inbraken, auto- en fietsendiefstallen, aanrandingen ... Het aantal geregistreerde incidenten in de gemeente is met 7% gedaald ten opzichte van 2022. Anderzijds zagen we een toename van oplichting via het internet.

"Over het algemeen zijn de indicatoren redelijk stabiel en sommige laten zelfs een aanzienlijke daling zien", aldus Laurent Masset, woordvoerder van de politiezone Marlow. "De inbraken zijn bijvoorbeeld op jaarbasis met 18% gedaald, het aantal diefstallen uit auto's met 10%."

Volgens de woordvoerder houden deze positieve cijfers waarschijnlijk verband met de intensievere aanwezigheid van de politie in de wijken, maar ook met het gebruik van tijdelijke vaste camera's, die van onschatbare waarde kunnen zijn tijdens interventies en bij het oplossen van onderzoeken. Een ander verheugend cijfer is dat het aantal fietsdiefstallen met 20% is gedaald. "Wat niet wegneemt dat we nog steeds onze voorzorgen moeten nemen! We raden fietsers altijd aan om hun fiets te registreren op mybike. brussels en hem altijd goed op slot te zetten, of hij nu in de openbare ruimte staat, in een garage of in een gemeenschappelijke ruimte van een gebouw."

Internetfraude neemt daarentegen sterk toe. "Cybercriminaliteit is een bron van zorg, want alleen al in Oudergem registreren we gemiddeld één klacht per dag. Om dit tegen te gaan, gaan we voor alle inwoners infosessies met CYPA- adviseurs (cyberpreventie en slachtofferhulp) aanbieden, zodat ze beter begrijpen welke soorten oplichting er zijn en hoe ze die kunnen vermijden."