Alle news
Illustratie

02/10

Schooluitval: EsPAS versterkt zijn strategie

In 2022 had meer dan een kwart van de middelbare scholieren in Brussel een schoolachterstand van een jaar, 18% had een achterstand van twee of meer jaar. Dat is de realiteit waar EsPAS (Ruimte voor Preventie en Onderwijsacties), de eerstelijnsdienst van het Preventiehuis ter voorkoming van schooluitval, dagelijks mee te maken heeft. Om hier iets aan te doen, heeft de dienst een nieuwe driejarenstrategie ontwikkeld.

Oudergem telt vier franstalige gemeentescholen, allemaal basisscholen. Het is dus via EsPAS en het Preventiehuis dat de gemeente het merendeel van haar acties voor jonge Oudergemnaars in het secundair onderwijs uitvoert. Huiswerkscholen, strijd tegen pesten, acties tegen schooluitval enzovoort. Elk jaar krijgen gemiddeld 200 jongeren begeleiding op maat.

"In lijn met de trend die in scholen wordt waargenomen, stijgt het absenteïsme ook in onze huiswerkscholen", aldus de preventiedienst. "Het is nog een nieuw fenomeen, maar we wilden niet wachten tot het grote proporties aanneemt om onze strategie te herzien".

EsPAS heeft daarom besloten om een nieuw systeem te introduceren waarbij elke leerling zijn eigen mentor krijgt. Deze helpt hem om minstens één uur per week te werken aan een of twee vakken die worden gekozen op basis van de zwakke punten van de leerling of eventuele deadlines. "Het idee is om een hechtere en meer stimulerende relatie te creëren voor de leerling, zodat die zich op zijn zwakke vakken kan concentreren en meer vooruitgang ziet in zijn studieresultaten."

Daarnaast zal EsPAS op woensdag workshops aanbieden rond werkmethode, infosessies voor ouders, leesworkshops en remediërende groepssessies. "Deze diensten zijn voor iedereen toegankelijk en worden mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers."

Om gebruik te maken van de diensten in het frans van EsPAS of om zich in te zetten als vrijwillige mentor: neem contact op via 0494/57.79.08 of bakali@auderghem.brussels