Alle news
Illustratie

27/07

“Grote netheidsactie”: zichtbare resultaten in de straten van de gemeente

In het kader van het gewestelijke plan "Clean Brussels", een initiatief van Net Brussel, heeft de gemeente € 52.500 gekregen om haar strategie voor het schoonhouden van de openbare ruimte gedurende twee jaar kracht bij te zetten.

De boosdoeners in de strijd die de medewerkers van de gemeente dagelijks voeren, zijn duidelijk: sigarettenpeuken, hondenpoep, zwerfvuil, tags en sluikstorten. "We hebben een deel van deze subsidie gebruikt om extra straatmeubilair aan te schaffen, voornamelijk asbakken en afvalbakken. Die voorzieningen werden geïnstalleerd op strategische locaties, zoals metro- en busstations en op belangrijke verzamelpunten", aldus Mélissa Goedgezelschap, intern evaluator van de afdeling Preventie. "Het andere deel werd geïnvesteerd in communicatiecampagnes, cruciaal om het gedrag van mensen te veranderen". We blijven het probleem ook onder de aandacht houden met posters en bewustmakingscampagnes op scholen, maar ook op een meer ludieke manier met de sjablonen "Stoep, geen poep!" of hinkelpaden om kinderen aan te moedigen om vuilnisbakken te gebruiken.

De gemeentewacht zal de effectiviteit van de acties maand na maand evalueren. En de cijfers zijn goed. "Hoewel we het al vermoedden, tonen de indicatoren aan dat de straten van Oudergem veel properder zijn dan de gemiddelde straat in het Gewest. We kunnen echter niet op onze lauweren gaan rusten. We zullen blijven communiceren dat een schone straat in de eerste plaats een straat is die niet vuilgemaakt wordt".