Alle news
Illustratie

22/07

"Au-delà des maux, tous & go!"

Achttien jonge Oudergemnaren vlogen naar het eiland Réunion.

In juli brachten achttien jongeren van het project "Au-delà des maux, tous & Go!" in totaal tien dagen door op het eiland Réunion om lokale jongeren te ontmoeten. Deze internationale uitwisseling, in goede banen geleid door de educatieve cel van het Huis van Preventie en Solidariteiten (CEMPA), is het orgelpunt van een bewustwordingsproject over pesten op school.

"Net na de COVID-crisis kwamen jongeren uit de gemeente, voornamelijk uit de wijk Transvaal, naar de CEMPA om een nieuw internationaal uitwisselingsproject te organiseren", vertelt Mourad Daoudi, hoofd van het Huis van Preventie en Solidariteiten. "Na verschillende workshops om het thema van het project te bepalen, werden de jongeren via het Internationaal Jeugdbureau in contact gebracht met de vereniging Lékol du Bonheur, een netwerk op het eiland Réunion dat stereotypen over mannen en vrouwen bestrijdt". Met hun reis naar het eiland wilden de jongeren een educatief hulpmiddel creëren om het bewustzijn over pesten op school in de beide regio's te vergroten. Het project zal leiden tot filmpjes die in België en op het eiland Réunion getoond kunnen worden en een gids met aanbevelingen voor lokale en Europese overheidsinstanties.

"Gedurende de twee jaar die nodig waren om het project op te zetten, hebben de jongeren zich ingezet en zelf gezorgd voor de financiële middelen om deze interculturele ontmoeting mogelijk te maken. Als opvoeder vind ik dit een belangrijk gegeven omdat het jongeren een verantwoordelijkheidsgevoel geeft en, voor de meesten van hen, een eerste professionele ervaring in de horecaen entertainmentsector mogelijk maakt".

De jonge Oudergemnaren weg van 6 tot 16 juli, voordat ze de jongeren van het eiland Réunion zullen verwelkomen van 20 tot 30 juli.