Alle news

30/06

4 nieuwe Oudergemse locaties worden genoemd naar een vrouw

In het kader van de "Meer vrouw op straat"-campagne om de openbare ruimte te vervrouwelijken, kozen 532 inwoners van Oudergem namen van opmerkelijke vrouwen uit Oudergem voor vier locaties die nog geen naam hadden.

En hier zijn de resultaten van de stemming onder de burgers: het plein voor Hertoginnedal wordt vernoemd naar Aleidis van Bourgondië, het voorplein van de Sint-Annakerk naar Johanna van Brabant, het park in de Maurice Charlentstraat naar Ida Bommer- Devis en het park Paradijsvogel naar Marie-Thérèse Bodart.

Om deze 4 nieuwe adressen officieel te kunnen wijzigen, worden ze eerst naar de Koninklijke Commissie voor Toponymie gestuurd en vervolgens ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Wanneer de 4 namen officieel zijn, zal de gemeente 14 plaatsen tellen met de naam van een vrouw.

Een mooie vooruitgang! De aanleiding voor de operatie was het feit dat de openbare ruimte overwegend mannelijk is en dat er in 2020 slechts drie plaatsen naar vrouwen waren vernoemd. "Er zijn historische redenen voor dit mannelijke overwicht", legt het kabinet van de burgemeester uit. "Oudergem is waarschijnlijk de enige gemeente in België die al haar slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, en sommige van de Tweede, heeft geëerd door straten naar hen te vernoemen." Een andere voor de hand liggende reden is dat het grondgebied niet uitbreidbaar is en er niet veel nieuwe straten zijn. "Het is niet alleen de bedoeling om de balans in evenwicht te brengen, maar ook om vrouwen in de schijnwerpers te zetten die hun stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van de gemeente maar beetje bij beetje uit het collectieve geheugen dreigen te verdwijnen." Een korte biografie van deze 4 illustere Oudergemse vrouwen vind je op https://www.oudergem.be/meervrouwopstraat