Motie betreffende de promotie van gezonde en duurzame voeding binnen het gemeentelijk basisonderwijs van Oudergem.

Overwegende dat voeding op school een ruim onderwerp is dat vele aspecten omvat zoals: dieetleer, gezondheid, duurzame ontwikkeling, met name afvalbeheer, de promotie van korte ketens en van biologische landbouw, de productiewijzen en hun impact op mondiaal niveau, maar ook specifieke voedingswensen, op grond van filosofische en religieuze overtuigingen of van de steeds talrijker wordende allergieën.

Overwegende dat de voeding van kinderen en jongeren het louter familiaal kader overschrijdt en dat de school en haar Inrichtende Macht een rol hebben in de voedingstransitie;

Overwegende het belang om in het schoolmilieu niet enkel alle Oudergemse gezinnen toegang te geven tot kwalitatief hoogstaande voeding tegen een betaalbare prijs, maar ook om te sensibiliseren voor de voormelde uitdagingen op het vlak van voeding, met name door het gebruik van duurzame seizoensproducten, met gekende traceerbaarheid;

Overwegende dat de gemeentescholen zich aangesloten hebben bij de Strategie GOOD FOOD Brussels, het voluntaristisch beleid van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, met een duur van 5 jaar (2016-2010), met als doel voeding in het centrum van de stedelijke dynamiek te plaatsen;

Overwegende de wet van 17 juni 2017 inzake overheidsopdrachten voor aanneming van leveringen en diensten;

Overwegende het voorstel van resolutie dat in november 2017 door Christos Doulkéridis, Hélène Rijckmans en Barbara Trachte werd ingediend in het Parlement van de Federatie Wallonië-Brussel met als doel de Federatie Wallonië-Brussel deel te laten nemen aan een ecologische voedingstransitie, om in alle schoolrefters biologische en betaalbare maaltijden aan te bieden die afkomstig zijn van korte ketens, evenals een dagelijks vegetarisch alternatief;

Overwegende dat het de wil is van de gemeente Oudergem om elk kind een kwalitatief hoogstaande en milieuvriendelijke voeding met ambitieuze ethische standaarden aan te bieden tegen een redelijke kostprijs;

Overwegende het antwoord van de heer schepen van Openbaar Onderwijs op de mondeling vraag gesteld op 29/09/2016 door mevrouw KOCH, gemeenteraadslid voor cdH;

Overwegende dat de overheidsopdracht betreffende de bereiding en de levering van de maaltijden voor gemeentescholen en het openluchtcentrum vervalt op 31 december 2018;

vraagt de gemeenteraad van Oudergem aan het college , in het kader van de opstelling van het nieuwe bestek betreffende de bereiding en de levering van de maaltijden voor gemeentescholen en het openluchtcentrum:

  • Te kiezen voor gezonde en duurzame voeding door een gunningscriterium van minimaal 30 % vast te leggen dat de voorkeur geeft aan producten afkomstig uit de biologische landbouw en de eerlijke handel, aan seizoensfruit en -groenten en aan kwaliteitslabels voor vlees, vis en fijne vleeswaren;

  • De overgang naar een gezonde en duurzame voeding te bevorderen door een gunningscriterium van minimaal 5 % vast te leggen voor een aanbod aan schoolanimatie en sensibilisatie voor de talrijke uitdagingen in verband met voeding, bestemd voor de leerlingen en hun families;

  • De voorkeur te geven aan verpakkingen in bulk of semibulk om de afvalproductie te beperken;

  • Duidelijke maatregelen te nemen om voedselverspilling tegen te gaan, door de voorkeur te geven aan precies afgemeten porties;

In het algemeen :

  • Bij elke nieuwe inschrijving te voorzien in informatie voor de ouders betreffende de schoolrefters en het belang van een gezonde en duurzame voeding van kindsbeen af;

  • Aan de verschillende tussenkomende partijen (een lid van de opdrachtnemende onderneming, een chefkok, de schepen van Onderwijs, lesgevers, omkaderingspersoneel, schooldirecties, de verantwoordelijke van de dienst Onderwijs, etc.) te vragen de maaltijden zeer regelmatig te proeven om de kwaliteit ervan te beoordelen.

 

 

logo good food