Gevonden/in het wild levende/gewonde/zwervende/dode dieren

Zwerfkat

Hebt u een zwerfkat gezien, controleer dan eerst of de kat een driehoekige inkeping aan de buitenrand van het rechteroor heeft. Dat is een teken dat de kat al gesteriliseerd is.

Ik wil zwerfkatten of verwilderde katten laten steriliseren

  • Neem contact op met de dienst Dierenwelzijn via het volgende e-mailadres: dieren@oudergem.brussels (02 676 48 51)
  • Omdat de gemeente alleen zwerfkatten steriliseert en geen huisdieren, moet je een verklaring ondertekenen en minstens één getuige geven.
  • Je kunt een val gebruiken die verkrijgbaar is bij de dierenbescherming.
  • Je kunt een vergoeding krijgen voor de kosten, mits dit van tevoren met de gemeente is afgesproken.

Waarschuwing: probeer een zwerfkat niet met je blote handen te vangen.

  • Na een korte operatie, waarvan de kosten worden betaald door de gemeente, kan het dier weer worden vrijgelaten in zijn natuurlijke omgeving.
  • Een gesteriliseerde kat is te herkennen aan de V-snede aan de rand van het oor.

Mag ik zwerfkatten voeren?

Het is verboden om wilde dieren te voeren. Als je voor zwerfkatten zorgt, kun je van de gemeente een zwerfkattenvoerkaart krijgen. Op basis van een overeenkomst tussen jou en de gemeente is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om zwerfkatten te voeren. Het doel is om mensen die dat willen in staat te stellen voor deze katten te zorgen en tegelijkertijd de regelgeving op het gebied van volksgezondheid na te leven en de verspreiding van zwerfkatten te voorkomen.

Vermiste dieren

Als u een vermist dier gevonden hebt, kunt u je dit melden via de gratis applicatie Animal Search.

U kunt het eveneens gratis melden op de website www.petalert.be .

Het gaat om een kat of een hond

U kunt ook contact opnemen met een dierenarts. Als het dier gechipt is, zal hij de eigenaar eenvoudig kunnen terugvinden. Kijk ook of het dier geen halsband met het telefoonnummer van de eigenaar draagt.

U kunt het ook zo snel mogelijk melden aan:

U vindt het dier in uw tuin

Wellicht is het dier van een van uw buren. Aarzel niet om contact met hen op te nemen maar zet het niet op straat omdat het verkeer gevaarlijk is voor het dier.

Het is een wild dier

Bel de politie of het Koninklijk Belgisch Verbond voor de Bescherming van de Vogels (+32 2 521 28 50). Probeer het dier niet aan te raken en houd het niet bij. Zet het dier buiten het bereik van roofdieren en geeft het wat te drinken en te eten.

Het is een potentieel gevaarlijk dier

Bel onmiddellijk de politie of de DBDMH (de 100). Opgelet: de interventie van de DBDMH wordt gefactureerd aan de persoon die de dienst belt.

In het wild levende dieren

Voeden

Volgens de gewestelijke regelgeving is het verboden om dieren te voeden in de natuur- en bosreservaten en de gewestelijke parken die door Leefmilieu Brussel beheerd worden.

De gemeentelijke verordeningen verbieden het om in het wild levende dieren te voeden op openbare ruimtes en plaatsen (inclusief de gemeenteparken).

Meer informatie: https://leefmilieu.brussels/themas/groene-ruimten-en-biodiversiteit/de-biodiversiteit/mag-men-het-wild-levende-dieren-voederen

Een dode vos in uw tuin?

Raak een dode vos in geen geval aan (dat geldt overigens voor alle kadavers van dieren).

Neem vervolgens zo snel mogelijk contact op met de bevoegde dienst:

  • Neem contact op met Leefmilieu Brussel (02 775 75 75) als u het kadaver gevonden hebt in een gewestelijke groene ruimte. Een gespecialiseerd team komt vervolgens ter plaatse.
  • De adienst Dierenwelzijn van de gemeente (02 676 48 51) in alle andere gevallen (in een gemeentepark of in uw tuin)

Meer informatie over vossen kunt u terugvinden op: https://leefmilieu.brussels/themas/groene-ruimten-en-biodiversiteit/de-biodiversiteit/fauna/zoogdieren/de-vos

 

Iets toevoegen? Iets verbeteren?

Stuur de informatie naar animaux@auderghem.brussels en we zetten ze snel online.