ECHO-ECO#3

 

Drie 'Do It Yourself'-workshops voor gemeentepersoneel: Schrijf u in!

In het kader van het project 'Zero Waste Oudergem' organiseert het Eco-team drie Do It Yourself-workshops voor het gemeentepersoneel.

Tijdens de DO IT YOURSELF-workshops - in het Nederlands 'doe-het--zelf' - (steek de handen uit de mouwen) leren we niet alleen materialen hergebruiken, maar worden we ook ingewijd in de wereld van zalfjes en poedertjes.

We pakken meteen groots uit! Cadavre Exquis leert ons tassen maken van oude T-shirts. We kunnen stoffen immers beter vermaken in plaats van ze zo maar weg te gooien. Een tweede leven voor stijlvolle kledij => Dinsdag 30 april

Daarna verdiepen we ons in allerlei mengseltjes en bereidingen.

Komen aan bod tijdens twee aparte workshops:

 - Cosmeticaproductie door Senz-cosmetics. Op het programma: crème voor een stralend gelaat, deodorant die naar rozen geurt en tandpasta voor een hagelwitte glimlach. => Disndag 7 mei

- Les Ateliers de Gen verstaat de kunst van het vermengen van magische ingrediënten met een reinigende werking: multifunctionele spray, wasproduct en vloeibaar afwasmiddel. Kristallen en zuiveringszout hebben voor u straks geen geheimen meer! => Dinsdag 21 mei

Noteer in uw agenda's, waarde collega's

 

 'Zero Waste Oudergem': stand van zaken in het project van het Eco-team?!

In eerdere nieuwsbrieven stelde het Eco-team u het project 'Zero Waste Oudergem' voor. Daarvoor kunnen we rekenen op de steun van Leefmilieu Brussel en ontvangen we subsidies.

Sindsdien hebben we niet stilgezeten: de verschillende componenten voor de Zero Waste Kit werden besteld of worden momenteel aangemaakt. Ter herinnering: het gaat om een herbruikbare tas die op basis van dekzeilen van de gemeente werd vervaardigd. Inhoud: een herbruikbare broodverpakking, een drinkbus in roestvrij staal en een kaartje met tips rond Zero Waste.

Alle medewerkers van de gemeente willen die kit ontvangen in de loop van het 2 de semester van 2019.

De gemeente werkt samen met de onderneming voor aangepast werk 'l’Ouvroir', waar onze dekzeilen tot 450 unieke tassen worden omgevormd. Dankzij ons project, kan 315 m2 dekzeil en 900 m werflint worden gerecycleerd. Bovendien voorkomen we de uitstoot van 260 kg eqCO2.

Interview: Les Poneys, een ecologisch verantwoord kinderdagverblijf in onze gemeente!

We hadden een gesprek met Caroline Brux, directrice van kinderdagverblijf 'Les Poneys'.

Respect voor het leefmilieu en duurzame ontwikkeling liggen haar na aan het hart. Ze vertelt over de ecologische strategieën die zij en haar team in het kinderdagverblijf hanteren: eenvoudige handelingen die voor iedereen haalbaar zijn en die geen grote investeringen vereisen.

Het eerste wat opvalt, zijn de talloze planten in het kinderdagverblijf. In de verschillende afdelingen werden planten gekozen omwille van hun ontgiftende werking. Ze zijn een perfect alternatief voor luidruchtige en energieverslindende toestellen die de lucht moeten zuiveren.

 

Caroline legt uit hoe het afval er wordt gesorteerd: 'We sorteren afval en organisch afval. We werken met één grote witte vuilniszak en niet met ontelbare kleine zakjes in verschillende afvalemmers. .' Er wordt ook nog iets gedaan met versleten spullen. Daar maken we, bijvoorbeeld, speelgoed van. ' Denk maar aan een plastic fles die we met rijstkorrels vullen, of aan oude kledij waarmee we ons vermommen. En de kinderen zijn gek op de oude handtassen die ze mogen vullen en weer leegmaken’, lacht Caroline.

 

Tijdens de verzorging van baby's worden in 'Les Poneys' geen volledige handschoenen gedragen, maar wordt slechts één vinger met plastic beschermd. De vingers van de handschoenen - die omwille van de hygiëne verplicht zijn - worden afgeknipt en individueel gebruikt. ' Zo gaat elke handschoen 5 keer langer mee en worden er dus 5 keer minder handschoenen weggegooid. ' Een resultaat waar het kinderdagverblijf in de hele gemeente om gekend staat.

 

Nog opvallend: in de grote tuin die aan het kinderdagverblijf grenst, wordt een moestuin aangelegd. ‘We hebben de ongebruikte plastic zandbakken een nieuwe bestemming gegeven en willen daarmee de structuur creëren. De groenten en kruiden die we in die bakken oogsten en die in de voeding van opgroeiende kleintjes belangrijk zijn, zullen in onze huisbereide maaltijden worden verwerkt.'

 

Het gaat om kleine, eenvoudige, dagelijkse dingen die makkelijk in de praktijk te brengen zijn. Toch wordt het team van Les Poneys ook met uitdagingen geconfronteerd.

Zo is er de enorme hoeveelheid plastic waterflessen. ' Wat betreft het water dat de kinderen drinken, zijn de normen bijzonder strikt: geen kraantjeswater en geen fonteintjes. Daarom gebruiken we water in plastic flessen', verduidelijkt Caroline. ' Mijn team en ik drinken met plezier van onze drinkbussen, maar voor de kinderen bekijken we in welke mate het mogelijk zou zijn om op glazen flessen over te stappen.'

En wat met de verplichte plastic slippers voor elke bezoeker die het kinderdagverblijf wil betreden? 'Die plastic wegwerpslippers zijn niet zo sterk. We kunnen ze helaas maar één keer gebruiken, maar dat gebruik is wel verplicht', betreurt Caroline . 'We denken na over een alternatief voor die slippers, omdat ze zo veel plastic verbruiken ... Afwasbare stoffen slippers, misschien? '

 

 

Caroline zette de deuren van het kinderdagverblijf voor ons open. Haar verhaal bewijst dat met een beetje creativiteit en goede wil een ecologisch verantwoord kinderdagverblijf best mogelijk is.

 

Neem deel aan de workshops 'Telen in de stad' in Oudergem

Mist u het contact met de aarde en verlangt u naar een beetje meer groen in uw leven? Zin om in uw tuin of op uw balkon uw eigen vruchten en groenten te kweken? Interesse voor andere aspecten van de landbouw? De nieuwe vormingscyclus van Leefmilieu Brussel, in samenwerking met de vzw Apis Bruoc Sella en Tournesol-Zonnebloem is écht iets voor u!

Dankzij het uitgebreide aanbod aan workshops in het hele Gewest, kan u gratis deelnemen aan workshops die u vertrouwd maken met landbouw in de stad. Iedere workshop kan één of meerdere sessies van 3 uur omvatten.

U kan in Oudergem terecht tussen 18 en 21 uur, en dat voor volgende workshops:

  • Een moestuin op mijn balkon: Hoe telen zonder tuin? Ook op terrassen, binnenpleinen, daken en balkons kan u een stadstuintje aanleggen! Sessies in het Frans op 2 en 9 mei (Theorie in het Penthouse van het gemeentehuis in Oudergem en Praktijk bij Pot’ageois)
  • Slaatjes het hele jaar door : Slaatjes kan u ook in de winter eten! Sessie in het Nederlands op donderdag, 6 juni, van 18 tot 21 uur in de Raadzaal van gemeentehuis in Oudergem
  • Mijn moestuin in permacultuur : Hoe ziet een moestuin in permacultuur eruit? Hoe die technieken toepassen op een stadstuintje? Sessies in het Frans op dinsdag 17 en 24 september en 1 oktober 2019 van 18 tot 21 uur (Theorie in het Penthouse van het gemeentehuis in Oudergem en Praktijk in 'Jardin de la Vignette')
  • Mijn kippen in de stad : Alle tips en tricks voor wie het platteland naar de stad wil halen en wil smullen van lekkere eitjes! Sessies in het Frans op donderdag 3, 10 en 17 oktober 2019 van 18 tot 21 uur (Theorie in het Penthouse van het gemeentehuis van Oudergem en Praktijk in 'Jardin de la Vignette')
  • Mijn paddenstoelenkweek : Champignons kweken in de kelder of in de garage? Het kan! Sessies in het Frans op donderdag 14 november 2019 van 18 tot 21 uur in het Penthouse van het gemeentehuis in Oudergem

Staat u te trappelen van ongeduld om u in te schrijven? Klik hier: à https://www.oudergem.be/news/telen-in-de-stad-workshops-1 . In samenwerking met het OCMW worden ook overdag workshops georganiseerd. Een leuke invulling van uw vakantiedagen!

Is de vormingscyclus van uw keuze al volgeboekt? Geen paniek! Ook in de 18 andere gemeenten van het Gewest worden workshops georganiseerd. Bekijk hier het aanbod en de beschikbare plaatsen: http://www.telenindestad.brussels/ .

 

Drinkbussen in de kijker

Het Eco-team twijfelt niet! Om onze 'Zero Waste'-doelstelling te halen, delen we binnenkort drinkbussen in roestvrij staal aan het gemeentepersoneel uit. Een drinkbus? Jawel! We hebben immers gemerkt dat veel medewerkers blikjes en plastic flesjes gebruiken, hoewel het water uit de fonteintjes werd gecontroleerd en geen schadelijke stoffen bevat.

Het vervoer van plastic flessen zorgt trouwens voor vervuiling, en de overdreven hoeveelheid verpakkingsmateriaal staat haaks op het idee van 'Zero Waste'.

Waarom kiezen voor roestvrij staal? Dat materiaal is veilig voor onze gezondheid én stevig. Wetenschappelijk onderzoek toont vandaag aan dat plastic rond levensmiddelen en aluminium (waaruit blikjes worden gemaakt) bisfenol A of S kunnen bevatten. Dat zijn kankerverwekkende en hormoonontregelende stoffen. Ze zijn dus heel ongezond!

Meer info: à https://www.consommerdurable.com/2016/10/bien-choisir-gourde/

 

Andere locatie voor het Bebat-inzamelpunt

Wist u dat batterijen metalen en edelmetalen bevatten? In batterijen zit ijzer, zink, plastic, ... Dat kan allemaal gerecycleerd worden!

Al 20 jaar geeft Bebat gebruikte batterijen een nieuw leven door ze in te zamelen, te sorteren en te recycleren. Op die manieren worden nuttige grondstoffen hergebruikt, en wordt er met andere bestanddelen voorzichtig omgesprongen.

Wie gebruikte batterijen naar een inzamelpunt brengt, slaat twee vliegen in één klap: u bent af van nutteloos afval dat veel ruimte in beslag neemt én u geeft zeldzame grondstoffen een tweede leven!

We nodigen u dan ook graag uit om uw gebruikte batterijen binnen te brengen bij ons Bebat-inzamelpunt op niveau -1 van het gemeentehuis (in de Vuurkruiszaal) .